Offerlamm och syndabock

Sten Tolgfors fick avgå som försvarsminister.

Det hade egentligen inget med Stens prestation som minister att göra. När mediadrevet sätts igång krävs det en avgång för att det ska sluta. Den här gången blev det Sten som fick avgå för att få slut på skriverierna.

Sten fick ärva ett försvar i fritt fall. Till skillnad från sina föregångare försökte han åstadkomma något positivt, en utveckling, inom de ekonomiska ramar som den demokratiska processen gav honom.

Lärdomarna av Georgienkonflikten och den oundvikliga omställningen från impotent värnplikt till yrkesförsvar är två saker som försvarsvännerna kan tacka Tolgfors för.

Accepterandet av rollen som syndabock är också något som Tolgfors förtjänar en eloge för. Hela Saudiarabienaffären är ju nämligen en storm i ett vattenglas och ett uttryck för hur lågt i kurs försvarsintresset står bland allmänheten.

Tack, Sten och kom ihåg att hårt arbete aldrig är bortkastat.

Annonser

2 Responses to Offerlamm och syndabock

  1. Exet skriver:

    Vilka lärdomar? Omställningen från vpl-försvar var redan beslutad. Han valde alltså att hänga på. Vari ligger hans bidrag egentligen? Han startade Georgien-konflikten, så att vi åtminstone började planera för insatser hemma? Han gjorde en analys och beslutade om att lämna vpl-försvaret? Nä, inte riktigt. Dessutom är inte ett vpl-försvar impotent. Det blev möjligen det inom ramen för förd säkerhets- och försvarspolitik. Inom den tidigare politiken hade det tjänat oss väl under många decennier, försörjt våra utlandsmissioner med soldater av yppersta kvalitet i internationella insatser, o.s.v. Nuvarande regering har varken tillfört eller ändrat något väsentligt i utvecklingen av säkerhetspolitik, försvarspolitik eller stridskrafternas utformning. Om något så har man varit så fokuserad på status quo här och nu, att man skjutit alla nödvändiga beslut för en långsiktigt hållbar utveckling till framtiden. Jag skulle också gå innan jag blev tvungen att faktiskt ta itu med dessa frågor, t.ex. underfinansieringen på materielsidan. Vem fan vill vara ansvarig för den soppa man kommer lämna efter sig? En soppa som visserligen FM kokat åt sig själv, men där den politiska ledningen inte lagt några fingrar ivägen utan tvärtom entusiastiskt lagt ner själ och hjärta för att hjälpa FM uppnå sin planering. Jag bugar åt detta ”ansvarstagande”.

  2. musse skriver:

    Det är lustigt hur mycket försvarsvänner skriker: VÄRNPLIKT, Gör om gör rätt, sluta basera försvaret på koncept som USA redan slutat med osv och politikerna svarar med: VAR GLADA!

    Har jag totalt missat något?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: