Iran 2012: håll i hatten!

Irans konflikt med västvärlden blir tveklöst en av de säkerhetspolitiska nagelbitarna under 2012. Kanske den största.

Konflikten har puttrat i många år men hettade snabbt till under slutet av 2011. Kokpunkten är ännu inte nådd men bara några få grader återstår.  Den tydligaste markeringen på att konflikten gick in i ett nytt skede var det iscensatta angreppet på Storbritanniens ambassad i Tehran i november. Detta resulterade i att Storbritannien stängde både sin egen ambassad i Iran och den iranska ambassaden i London.

Nu samlas både amerikanska och brittiska krigsfartyg i vattnen runt Iran. USA har även förstärkt försvaret i Israel med både soldater och materiel. Till en del handlar dessa aktiviteter om att bemöta Irans hot om att blockera oljetrafiken i persiska viken och att angripa Israel (genom Hizbollah).

Men det finns även väl utvecklade amerikanska planer på ett strategiskt anfall mot Irans kärnvapenprogram. Dessa planer, som utvecklades redan under George W Bush, innebär en omfattande luftkampanj med angrepp på luftförsvarsanläggningar, krigsfartyg, militär sambandsstruktur och kärninstallationer i Iran. Någon markinvasion är dock inte aktuell.

De resurser i form av hangarfartygsgrupper som nu samlas i Irans närhet är tillsammans med bidrag från den brittiska flottan och eventuellt flygvapnen i Israel och Saudiarabien,  troligen fullt tillräckliga för att leverera en ordentlig knäck för Irans försvarsförmåga och dess kärnvapenprogram.

Trots Irans ursäkter så framstår det som helt klart att landet arbetar på alla tre komponenter av ett känvapenprogran: höganrikning av uran, stridsspetsutveckling och raketteknologi.

Som situationen börjar se ut verkar det som om den iranska regimen nu har sitt öde i egna händer. Om de backar från sitt kärnvapenprogram och om de slutar att hota omvärlden med militära angrepp och terrorattacker, så kan de avstyra ett anfall. I annat fall är det ganska många som kommer att få hålla i hatten under 2012.

Vem vet, den iranska regimen kanske vill bli anfallna, för att sätta någon särskild plan i verket?

SvD : SvD SvD : DN : DN : DN : DN : Telegraph Telegraph Telegraph Telegraph   : Foreign Policy : CNN

12 Responses to Iran 2012: håll i hatten!

 1. Dave skriver:

  Tror inte du har koll riktigt. Israel och USA vill attackera eftersom Iran är en strategisk oljetillgång. Och även geografiskt är det ett ”viktigt” land att attackera. Iran vill inte ha något krig, det är västs krigsmaskin som vill det.

 2. andersonchris skriver:

  Dave

  ”Oljan” är ju ett utslitet mantra som vänsterbelackarna tar till varje gång USA tvingas rycka ut och försvara freden och friheten i världen.

  Iran är mellanösterns enfant terrible som sponsrar terrorism och aktivt undergräver säkerheten i hela regionen. Det är otänkbart att tillåta Ahmadinjedad och hans gelikar att utrusta sig själva med kärnvapen. Om iranierna fick kärnvapenstatus skulle de använda sin ökade makt till att destabilisera mellanöstern bortom all kontroll. Förr eller senare skulle de förmodligen använda en stridsspets, antingen genom att skicka den i en robot mot Israel eller att sätta den i händerna på Hizbollah, som skulle använda den på motsvarande sätt.

  Då kan vi vinka farväl till världen, som vi känner den idag. Du har säkert hört talas om The Samson Option?

  Så vem har mest koll, den som upprepar utslitna mantran, eller den som faktiskt förstår vad som händer?

 3. Lars skriver:

  Tyvärr, kan inte hålla med om dig. Du är ensidig i ditt skrivande. Iran har gått med på förhandlingar, men usa o israel avvek.
  Det är väst med usa i spetsen som vill komma till irans oljetillgångar.

  Du är tydligen vara fox news tittare.

 4. andersonchris skriver:

  Iran har backat från sina löften att lämna ifrån sig sitt höganrikade uran. Iran säger nämligen vad som helst för att vinna tid. De vet ju att när de väl har skaffat kärnvapen går det inte att vrida tillbaka klockan.

  Det är fullkomligt uteslutet att det skulle gå att förhandla med dagens iranska regim. Tvärtom har USA förlorat viktig tid i sina försök att lösa konflikten på diplomatisk väg. George W Bush var snubblande nära att angripa Iran. Barack Obama övergav den linjen och försökte istället resonera med Ahmadinjedad. Resultatet är att Iran idag är närmare kärnvapen än någonsin.

  Det iranska folket är kanske som folk är mest, men deras ledare är fullkomligt livsfarliga.

  Tyvärr är ni lurade av vissa nyhetsmedia som är fientligt inställda till USA och Israel. Men det går att fixa. Om ni läser lite artiklar från de olika internationella nyhetsleverantörerna så får ni en verklighetsbild som är befriad från vänstervriding och antisemitism. Då klarnar det så småning om.

 5. Daniel Eriksson skriver:

  Det här med FN inspektörerna är bara för att vinna tid då?

 6. andersonchris skriver:

  Absolut. FN är ett villospår eftersom inspektörerna naturligtvis aldrig kommer att ha tillgång till alla underrättelser som USA och Israel har skaffat.

  De tre olika komponenterna i ett kärnvapenprogram utvecklas på olika platser för att sedan sättas ihop.

  Iran har redan (1) anrikat uran långt utöver vad som behövs för civilt bruk. Det är också väl känt, genom underrättelseverksamhet, att de arbetar på att utveckla teknik för att skapa (2) nukleära stridsspetsar och (3) robotar=missiler som kan bära dem.

  De insatser som USA och Israel gör mot Irans kärnvapenprogram garanterar att du kan fortsätta sova lugnt.

 7. Khalije Pars (Parsian Gulf) skriver:

  Iran har inte attackerat eller invaderat ett annat land på över 250 år, till skillnad från alla de länder som planerar att starta krig mot Iran dvs Britannien (skriver inte stor, för det är inget stort med ett inavlat folk), Frankrike, Usa, Israel, Saudiarabien osv. (tro inte att Kina och Ryssland är bättre, dessa länder suger ut Iran på resurser och väntar de också på att sätta klorna i henne så fort tillfälle ges eller sätta dolken i ryggen).

  De flesta av dessa länder har kärnvapen och har alltid startat krig mot andra länder och en av dessa som är så orolig helt plötsligt har ju faktiskt använt de också. Så dum får man inte vara för när dessa länders krigsmaskiner börjar slå på krigstrummorna ska man se upp för den propaganda som i vanlig ordning ska fientliggöra ett land/folk för att rättfärdiga olagliga krig som de fört hittills som i tex Irak och Afghanistan, där följden för den civilia befolkningen har varit katastrofal både i antal skadade samt antal döda.

 8. andersonchris skriver:

  Iran har inget behov av kärnvapen. Landet skulle få vara ifred om dess regering bara uppträdde någorlunda civiliserat. Tyvärr är det så att Ahmadinjedads kärnvapenambition är det största enskilda hotet mot den iranska befolkningen. George W Bush var beredd att använda taktiska kärnvapen för att sätta p för Irans kärnvapenprogram. Vi får väl se hur Barack Obama resonerar. Men man kan nog utgå från att Ahmadinjedad förr eller senare kommer att uppvaktas med några Tomahawks på sin senast kända adress.

 9. Mr Speck skriver:

  Vi vänsterflummare vill gosa med Iran för att vi tror ju att muslimernas Jihad kommer att leda till ett marxistleninistiskt
  paradis för oss bidragstagare i västerlandet.

  Usch för Busch och bläh för Blair ( eller har jag missat tåget )

 10. Arash Kamangir skriver:

  De här krigshetsande länderna är ute efter att helt enkelt förstöra Iran, för det är det som skett var 30-40 år, så fort Iran börjar bli ett land med ”lite” bättre levnadsvillkor för den generella iranska befolkningen (för er som läser och direkt tänker kritisera så finns det fortfarande 40% som lever under fattigdomsgränsen) så måste sk väst- och östländerna sätta klorna i henne. Så det är inte som i vanlig ordning usa, israel, frankrike, britannien osv som är skyldiga utan ryssland och kina är lika skyldiga till det elände Irans befolkning får genomgå just nu.

  Irans stora problem har inte och är inte Israel eller Ahmadinejads uttalanden, utan Irans största problem är att det fanns demokrati i Iran redan 1953, men i och med att Iran är ett resursrikt land (olja, gas, alla möjliga metaller, uran osv osv) så måste resursfattiga länder sätta stop för henne, annars går ju deras industrier i konkurs, så man utförde en statskupp mot den folkvalda premiärminister Mossadegh i något som hette ”project ajax”, för vi kan ju inte ha ett land med så mycket naturresurser och en välfungerande industri (vilket Iranierna är kapabla till) i mellanöstern, så man ersatte den folkvalda premiärministern med en kung dvs shahen av Iran Mohammad Reza Pahlavi. I början så dansade han till västvärldens noter, men efter par år började han inse att hans land har potential att att bli ett rikt land på alla nivåer som höjer levnadsstandarden för den vanlige Iraniern och tyvärr borde han inte tänkt så, för i samband med att ett oljeavtal skulle förnyas med Britannien i slutet av 1970 talet så började dessa länder bli nervösa, en ledare som tänker i banor där han steg för steg skulle göra sitt folk redo för demokrati, sånt kan vi inte ha, så man störtade honom och införde en islamisk republik, där nya oljeavtal slöts och Britannien åter kunde pusta ut, men för att göra Iranierna upptagna så att de inte skulle koncentrera sig på de lögner som den nya islamiska republiken spred så startades ett blodigt krig mellan Iran och Irak (där Irak anföll) och med detta krig så förstörde man två av de mest välmående länderna i mellanöstern. (En annan sak värt för som inte har hög IQ nivå att tänka på var att både väst- och öst försåg Irak med kemiska vapen som man senare anföll Iran med. Det finns fortfarande männiksor över 100000 som fortfarande lider av dessa vapens biverkningar i Iran 2012)

  Så min fråga till er ”upplysta” europeer är enkel, varför hittade ni aldrig några massförstörelsevapen i Irak?

  Varför dömer ni en islamisk republik så negativt när ni själva har gett de makten och ni ligger bakom de elände som Iranska folket befinner sig i? (alltifrån internationella sanktioner till sharia lagar)

  Min personliga uppfattning är att ert inavlade beteende både få nobels fredspris, för ni är verkligen dumma i huvudet.

  //True Aryan of IRAN

 11. Per A. skriver:

  ”Landet skulle få vara ifred om dess regering bara uppträdde någorlunda civiliserat.”

  Kanske.

  Men det är en chansning som Irans regering inte är villig att göra, av tämligen förståeliga historiska skäl.

  Precis som att det är fullt begripligt att östeuropeeer inte litar överdrivet mycket på löften från Moskva, så är det begripligt att Iran av samma anledning inte litar på löften från Washingtom eller London.

  Den demokratiska Mossadeq-regeringen störtades i en USA/UK-stödd kupp, och Shahens diktatur hade dessa staters fulla stöd.
  Då den amerikanska ambassaden stormades 1979, så hittade iranierna långt gångna planer på en kontrarevolution.
  I princip hela västvärlden, och nästan alla arabstater, stödde den Irakiska invasionen av Iran.

 12. andersonchris skriver:

  Den iranska regimen måste naturligtvis ta ansvar för sitt dåliga beteende i nutid, utan att skylla på upplevda oförrätter i historien. Det är ju ingen annan än den våldsamma och valfuskande regimen som undanhåller demokratin från folket, vlket vi såg för något år sedan.

  Iran har länge varit den stat som mest aktivt stöder internationell terrorism. Det är kanske inte så konstigt att Iran får dålig publicitet med tanke på att terrorbekämpningen har stått högst på dagordningen i hela den civiliserade världen under det senaste årtiondet. De iranska hoten att förgöra Israel innebär också att iranierna inte kan accepteras i finrummen innan de skärper sig.

  Som alla förstår är det otänkbart att ett sådant land kan tillåtas att skaffa kärnvapen. USA, Storbritannien, Israel visar nu att de har dragit gränsen innan första stridsspetsen och att Iran inte kommer att tillåtas att kliva över den. Till och med andra muslimska stater ber USA att angripa Iran militärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: