NATO om Försvarsmakten

Sommarens hittills största försvarspolitiska nyhet är NATO-utvärderingen av Försvarsmaktens kapacitet.

Det är dock svårt att dra några definitiva slutsatser av den svensköversatta sammanfattningen som har publicerats på regeringens hemsida. I stort sett tycks utvärderingen innebära att NATO vidimierar de svenska ansträngningarna att ställa om försvaret till IO14. Den viktigaste slutsatsen är nog att Försvarsmakten, med sin nya inriktning, kommer att klara av att försvara Sverige mot alla angrepp utom de mest ihärdiga och utdragna.

Det är dock viktigt att konstatera att utvärderingen dessutom innehåller flera konkreta förslag (man kan kalla dem hemläxor) för att ytterligare förbättra försvarets kapacitet (här i min sammanfattning och tolkning):

 • En större andel av personalen i markstridskrafterna bör vara heltidstjänstgörande och stridslednings- och underrättelseförmågan bör utvidgas.
 • Sjöstridskraftern bör få bättre beväpning, särskilt för närskydd, och mer långvarig understödsförmåga.
 • Luftstridskraftena bör utveckla sin förmåga att understödja markstridskrafterna.
 • Förvarsmaktens logistikfunktion är främst dimensionerad för nationella uppdrag. Den internationella logistiken kan dock klaras genom samarbete med andra länder.
 • Omställningen från värnplikt till frivilligförsvar innebär att man måste fokusera mer på personalens behov för att klara personalförsörjningen.

Min personliga reflektion är att NATO-utvärderingen borde kunna tjäna som en impuls till försoning mellan försvarsetablissemanget och de kritiska försvarsvännerna. I grunden visar utvärderingen att politikerna och försvarsledningen har tänkt rätt när de bröt med det gamla och började arbeta mot IO14. Å andra sidan bekräftar utvärderingen också flera av punkterna i den kritik som framförts mot försvarets verksamhet, t.ex. brister i personalpolitik och flottans beväpning.

För egen del har jag alltid tyckt att IO14 är den mest förnuftiga vägen att gå efter att värnpliktsförsvaret vittrade sönder och förlorade sin relevans. Med IO14 kommer vi att få ett professionellt försvar som kan leverera en mätbar försvarseffekt vid den tidpunkt och på den plats som det faktiskt krävs. Det finns naturligtvis några giltiga invändningar mot IO14, exempelvis att manöverbataljonerna är för få och för lätta. Detta är dock brister som man skulle kunna åtgärda ganska lätt när organisationen är på plats, exempelvis om världsläget motiverar en ytterligare förstärkning av försvarsförmågan.

Däremot vore det inte bra om utvärderingen skulle tas som intäkt för att försöka tysta den insiktsfulla och välmenta kritik som har framförts mot Försvarsmaktens organisation och omställning. Förhoppningsvis innebär utvärderingen att alla försvarsintresserade nu kan arbeta gemensamt och konstruktivt för genomförandet av IO14.

DN : Försvar och säkerhet :

6 Responses to NATO om Försvarsmakten

 1. Charlie Spartan skriver:

  8 bataljons stridsgrupper är inte mycket för att skydda ett land av sveriges storlek. Var ska vi lägga dessa resurser och vad ska vi avstå från att försvara och skydda.

  Dessutom utelämnar rapporten hela Hemvärnet i sin analys, allt som näms är att HV förbanden ska kunna skydda en moblisering.

  Som fd yrkes soldat så ser jag inte behovet att huvuddelen av markstridsförbanden ska vara stående, snarare anser jag deltids soldater är den mest kostnads effektiva lösningen.

  Mvh Charlie Spartan fd soldat US Army

 2. andersonchris skriver:

  Åtta bataljoner är verkligen ganska lite. Men en fågel i handen är värd mer än tio i skogen. Eller i det här fallet skulle man kunna säga att åtta bataljoner på marken är bättre än 20 brigader på pappret.

  Jag har bara läst sammanfattningen av rapporten men jag antar att hemvärnet måste ha figurerat i fulltexten eftersom det står för merparten av våra gripbara förband idag.

 3. Anonym skriver:

  Ja, nu finns ju även de åtta bataljonerna bara på pappret än så länge. 2018 eller något senare är väl förhoppningen att de är faktiska gripbara utbildade förband. Så faktum är väl att vi har i det närmaste inget alls för tillfället (på marksidan).

 4. andersonchris skriver:

  … utom hemvärnet …

  Det är riktigt men så har det varit länge. Med IO14 finns i alla fall en plan för att bygga ett nytt försvar som faktiskt existerar. Processen mot IO14 går dessutom i steg så det är inte fråga om att vi kommer att helt sakna försvar till 2018. Situationen kommer att bli gradvis bättre.

  Faktiskt har jag svårt att förstå den plötsiga vurmen för det gamla värnpliktsförsvaret, som knappt fungerade ens när jag var värnpliktig för 20 år sedan. Ibland undrar jag om det inte beror på att många håller fast vid det som är vant och bekvämt.

  Konspirationsteorierna om att syftet med IO14 bara är att försörja USA med insatsstyrkor utomlands är ju löjliga. Det var aldrig några problem att få ihop insatsstyrkor med det gamla värnpliktsförsvaret. Däremot var det ett helsike, på senare tid, att få ihop något som skulle kunna försvara landet. Med ett gripbart expeditionärt försvar får vi det.

 5. Förste Sergeanten skriver:

  Till hösten kommer ju Sverigedemokraterna utveckla sina förslag ang ny Reform av Försvarsmakten , med deras säkerhetspolitiska arbetsgrupp som är av stor kompetens med Bla. Övlt Stellan Bojerud i spetsen så lär det bli mycket intressant.

  // Förste Sergeanten

 6. andersonchris skriver:

  Jag har svårt att se att vare sig regeringen eller oppositionen skulle överge sin egen försvarspolitik och ställa upp på (Sd) i frågan. Därmed får det nog ingen praktiskt betydelse i riksdagen.

  I praktiken finns det ju bara en riktig lösning på vårt försvarsdilemma, nämligen att gå med i Nato nu medan Ryssland fortfarande ”tillåter” det. Men det finns alltför många känslomässiga låsningar mot Nato i det svenska samhället. (Sd) är väl emot sådana internationella samarbeten, också?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: