Låt kungen vara kung

Den senaste tidens behandling av kungen i media är skadlig för Sverige.

Trots att kritiken mot kungen bara bygger på rykten och insinuationer, så har det fått förödande konsekvenser för det svenska folkets förtroende för monarkin. Kungens stöd i opinionen är nu lägre än någonsin.

Samtidigt är det inga extraordinära saker som kungen beskylls för. På sin höjd handlar det om saker som var och varannan svensk någon gång har gjort sig skyldig till efter en blöt fest på krogen, campingplatsen eller finlandsfärjan. Olämpligt men inte olagligt. Dessutom sägs händelserna ligga flera år tillbaka i tiden, vilket gör dem ännu mindre relevanta i så fall.

Kort sagt har nyhetsmedia nu valt att ge kungen samma paparazzibehandling som vilken dokusåpadeltagare som helst. Samtidigt förstörs det unika varumärke som den svenska monarkin är. Kungen och den kungliga värdigheten har genom alla år varit en stor tillgång för det svenska folket både inrikes och utrikes. Att skicka kungen och drottningen har i alla år varit ett idiotsäkert sätt att spänna de svenska musklerna i internationella sammanhang.

Tack vare medias bevakning har de kungliga besöken närmast förvandlats till farser där alla tänker på kungens eventuella snedsteg och sneglar efter tecken på drottningens upprivenhet.

I paparazzikrisens spår har republikanerna fått sig ett uppsving och folk pratar återigen om monarkin som ett demokratiskt underskott i Sveriges statsskick. Det är rent nonsens. Statschefen har som monark ingen ingen politisk makt och det skulle han inte heller ha som president.

Om vi skulle införa republik i Sverige så skulle presidentposten bli ett rent ceremoniellt ämbete, som i praktiken skulle besättas med gamla avdankade statsministrar, precis som i alla jämförliga länder. Mest av allt skulle det nog bli ett sätt för politiska föredettingar att fortsätta att leva i sus och dus – utan att avge ett uns av den strålglans som monarkin har.

I alla händelser så tycker jag att det har blivit dags att sluta gräva i kungens privatliv och istället låta honom sköta sitt viktiga arbete för Sverige. Förhoppningsvis kan en respit också låta honom läka eventuella sår i sin familj, men det är en privat angelägenhet.

DN : DN : SvD : SvD : SvD : Fokus

Annonser

4 Responses to Låt kungen vara kung

 1. Per A. skriver:

  I det här fallet så är kritiken mot kungen just att låta kungen vara kung. Eller snarare kräva att kungen skall vara kung.

  Det går inte att ha vattentäta skott mellan Tjabo och Statschefen, utan Tjabos ungängeskrets är per automatik Statchefens umgängeskrets.
  Det kan inte vara OK för Statchefen att gå på svartkrog eller umgås med juggemaffian, ens genom ombud.

 2. andersonchris skriver:

  Hej Per

  Jag ser det lite annorlunda.

  För det första kan jag inte tro att kungen medvetet har gått på någon svartklubb. Om han varit där så är det naturligtvis någon annan som har anordnat det. Men skvaller om vilka klubbar som är svarta eller vita når naturligtvis inte en person i hans ställning. Däremot hade man kanske kunnat hoppas att någon god vän till kungen hade haft bättre koll och hade kunnat avråda från ett eventuellt besök, men utan kännedom om situationen är det svårt att tycka.

  För min del hade det varit lämpligare att Säpo hade skött ”kontakterna” med maffian eftersom det uppenbarligen handlar om ett utpressningsförsök mot Sveriges statschef, om än i förtäckta ordalag. Att en god vän till kungen, av lojalitet försökte, reda ut situationen diskret kan man knappast kritisera, även om det kanske var aningen naivt.

  Återigen finns det ingen grund för att ifrågasätta vare sig kungen eller monarkin. Det handlar snarare om olyckliga omständigheter.

 3. Jan Burman skriver:

  Vad det handlar om är att ett gäng republikaner stödda av advokaten Althin marknadsför, i rent förtalssyfte uppgifter som helt kommer ifrån samma maffia som man säger sig avsky. Det handlar även om marknadsföring rörande ett par böcker som utgivits med samma typ av ”källa” och som understödda av TV 4 nu fått sig ett uppsving. Får jag påminna om att TV 4 började hela sin hatkampanj mot kungahuset genom att helt fräckt anklaga drottningen i anledning av att man sade sig känna till att drottningens pappa var någonting fult under andra världskriget. Måste jag påpeka att drottningen knappt var född då. Nej, det handlar faktiskt här om högmålsbrott vilket regeringen (eller om det var riksdagen) måste/borde ge sin tillåtelse till att åklagaren får starta en förundersökning och väcka åtal.

 4. andersonchris skriver:

  Jan, jag har ingen riktig koll på vem som är drivande bakom uppgifterna, men utan tvekan är det så att många nyhetsmedia har varit ganska aningslösa när de vidarebefordrat anklagelser mot kungen.

  Vad värre är att dessa uppgifter från svenska media har spridits över världen som om de vore sanna. Utländska nyhetsbyråer har väl felaktigt utgått från att de svenska reportagen är faktagranskade.
  Jag har tyvärr hört ifrån flera utländska vänner som har undrat vad som flugit i kungen. Jag har då fått förklara att artiklarna bygger på obelagda spekulationer, vilket har förvånat dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: