Världen efter Osama

Lite försenat – men äntligen är Osama bin Laden död.

Amerikanerna har redan firat. Men det finns anledning för oss svenskar och hela världen att fira. Osama bin Laden lyckades nämligen skapa ett fruktansvärt decennium åt oss. Hans oresonliga hat orsakade oräkneliga människors död i Europa, Amerika, Mellanösten och Asien. Ironiskt nog är de flesta som har dött på grund av bin Laden muslimer.

Förutom alla döda, sårade och sörjande skapade han också en värld av fruktan, misstro och övervakning. Den nya informationsteknologin som skulle göra alla friare, användes istället för att spionera ohämmat på hela befolkningar.

Borde USA ha gripit Osama bin Laden istället för att skjuta honom? Absolut inte. För det första har Osama bin Laden aldrig visat någon nåd eller omtanke om något av hans offer. För det andra vore det extremt farligt att hålla honom i fångenskap, eftersom hans anhängare skulle hänge sig åt ohämmade terroristaktioner i syfte att få honom frisläppt. För det tredje skulle en rättegång ta åtskilliga år och skapa en plattform för honom att inspirera ännu fler terrorister.

Dessutom kan jag inte se att Osama bin Laden skulle ha haft något skydd av krigets lagar. Han var ledare för en världsomspännande olaglig väpnad organisation, som varken skyddas som reguljära förband, civila eller parter i inbördeskrig. Såvitt jag kan bedöma hade Osama gjort sig själv laglös och fick till slut betala priset för det.

Även om risken för vedergällningsattentat förhöjs på kort sikt så innebär Osama bin Ladens död ökad säkerhet på lång sikt. Al Qaida kommer knappast att hitta en lika effektiv galjonsfigur igen. Osama var islamisternas egen jultomte med det blida ansiktet och det djupa hatet. Med tiden kommer terrornätverket säkerligen att förlora sin attraktionskraft för de flesta utom de mest extrema. Och de kan man alltid hålla koll på.

Så vi höjer ett glas för USA, som än en gång har gjort vår värld säkrare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: