Utvecklingspotential i terrorbekämpningen

Svenska Dagbladet fortsätter att driva frågan om svensk beredskap mot terrorism efter självmordsattentatet vid Drottninggatan. Senast uppmärksammas problemet att Säpo enligt FRA-lagen inte får beställa kabelspaning av Försvarets radioanstalt. Detta medför enligt SvD att Säpo med tiden får allt mindre information att arbeta med.

Problemet med gränsdragningen mellan militärens och polisens underrättelseverksamhet uppmärksammades av flera tunga myndigheter, såsom Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Försvarets forskningsinstitut och Justitiekanslern, redan innan FRA-lagen antogs. En av de faror som framhölls var just att väsentlig information kan tappas bort på grund av uppdelningen av underrättelseinhämtningen.

Allvaret i problemet förstärks naturligtvis av de ihärdiga ryktena om att en person vid en statlig myndighet (FRA?) hade förhandsuppgifter om attentatet vid Drottninggatan och varnade en bekant via SMS, utan att uppgiften kom Säpo tillhanda.

Dagens verklighet kräver naturligtvis att våra brottsbekämpande myndigheter får befogenheter att även spana på gränsöverskridande terrorism. Men FRA-lagen kan inte ursäkta hela underrättelsemisslyckandet. Det går att komma ganska långt med spaning på helt öppna källor också. Flera av de personer som har gripits i USA för terrorförberedelser har blivit avslöjade genom sina aktiviteter på internet, exempelvis i chatter. Även terroristen på Drottninggatan kunde ju identifieras timmarna efter attentatet genom att privatpersoner följde öppna spår på olika internetsajter och publicerade dem på Flashback.

Säpos genmäle, att de minsann inte ska spana på Facebook etc, visar att det finns en del ”utvecklingspotential” i den svenska terrorbekämpningen även innan regeringen får till ändringen av FRA-lagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: