Färre än 30 döda helt OK?

Självmordsattentatet vid Drottninggatan har dykt upp i nyhetsmedierna efter en månads tystnad. Svenska Dagbladet har kortintervjuat några personer vid Säpo och FOI om utredningen.

Beskedet är i dagsläget att sprängladdningarna var ‘amatörmässigt’ byggda och skulle ha medfört färre än 30 dödsoffer. Den bedömningen tycks dock bygga på en jämförelse (mellan tummen och pekfingret) med den ‘professionella’ laddningen som detonerade på flygplatsen i Moskva och orsakade 37 dödsfall. Inom kort ska man dock provspränga någon av Stockholmsladdningarna (eller kopior) för att ta reda på den exakta sprängkraften. Vidare sägs att utredningen inte funnit tecken på någon medhjälpare till Stockholmsbombaren. Slutligen meddelar polisen att de inte har ändrat några rutiner efter attentatsförsöket.

Dessa besked är inte förvånande efter som den samlade svenska reaktionen efter attentatet har varit att tona ner och glömma bort. Men saken är allvarligare än så. För det första spelar det ingen roll om bomben uppfattas som ‘amatörmässig’. Begreppet IED – improvised explosive device – innebär just detta, att man tar vad man har för att skapa en sprängladdning. Vid attentat mot civila personer krävs det heller inga ‘professionella’ bomber för att uppnå avsedd effekt på samhället, nämligen panik och rädsla.

Även om jag reserverar mig mot bedömningen om färre än 30 dödsfall, så  hade det räckt med en handfull döda och sårade på Drottninggatan för att paniken och rädslan skulle ha varit ett faktum. Om man tittar  på övervakningsfilmen och ser vilka människor som går förbi gärningsmannen när han hanterar sina bomber så inser man hur fruktansvärt det skulle ha blivit med ett enda dödsfall. Där var gott om unga och gamla människor, rullstolar, barnvagnar och föräldrar som promenerar med sina barn i handen. Är det då en bagatell om bara några av dessa människor hade dödats, färre än 30? Naturligtvis inte! Det hade varit en katastrof och en tragedi i varje enskilt fall.

I själva verket handlar mörkläggningen om att allmänheten helst vill slippa tänka på hur hemskt det hade kunnat bli och att de ansvariga inte vill medge att de inte lyckades skydda den svenska befolkningen mot terrorn.

Frågan om medhjälpare är ett annat sidospår. Oavsett om det fanns en medhjälpare på platsen så var det inte ett personligt infall av gärningsmannen. Han umgicks med andra terrorister, fick utbildning i bombtillverkning av al Qaida och instruktioner att utföra ett attentat. Han valde Sverige som ‘hämnd’ för Afghanistaninsatsen och Lars Vilks kråkfötter. Därmed är Sverige en måltavla för den organiserade islamistiska terrorn, avsett hur man försöker bortförklara det.

Dessutom har man i dagarna uppmärksammat att det sannolikt fanns en logistikfunktion bakom flygplanskaparna som utförde 9/11-attentaten i USA. Man lyckades aldrig finna bevis för det i samband med utredningen och flera personer som framstår som misstänkta medhjälpare lämnade USA eller utvisades. Idag får utredningen kritik för detta misslyckande.

Och den enskilt viktigaste slutsatsen av händelsen är att måste införa nya rutiner i säkerhetsarbetet i Sverige. För om ‘vi’ låter det smälla en gång till så är det troligen slut på turen.

SvD : DN

Annonser

One Response to Färre än 30 döda helt OK?

  1. Anonym skriver:

    Väl skrivet. Personligen är jag mycket tveksam till att individen skulle ha agerat ensam. Jag tvivlar dessutom på Sveriges förmåga, utom Försvarsmakten, att analysera denna typ av händelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: