Öppnare försvar

Under hösten och vintern har debattens vågor gått höga om Försvarsmaktens nuläge och framtid. Omställningen från värnplikt till yrkesförsvar går inte så smidigt som det var tänkt. Det går trögt att fylla tjänsterna med kvalificerad personal. Det samtida införandet av utlandsobligatoriet med medföljande uppsägningar för de som inte ville ändra sina anställningsvillkor har också skapat starka slitningar internt i Försvarsmakten, och höjda ögonbryn externt.

Det råder nog ingen tvekan om att Försvarsmakten har en del att ta igen, både som varumärke och arbetsgivare. Därmed är det intressant att se en ny tydlig öppenhetslinje från Försvarsmakten, vilket har märkts på tre sätt den senaste tiden:

(1) I en remiss föreslår Försvarsmakten en mer bejakande inställning till sociala medier på internet. Det är nog behövligt eftersom det tidigare har funnits en ingrodd skepsis mot försvarsbloggar, trots att de har varit den enda arenan för levande försvarsdebbatt.

(2) Försvarsmakten har för första gången offentliggjort en film som visar svenska soldater i strid i Afghanistan. Detta är väldigt nyttigt för allmänhetens förståelse för vad vårt försvar gör därnere i vårt namn. Det florerar många orealistiska uppfattningar om vad som försiggår, så dokumentära bilder kan bara göra gott. Här ligger vi också åratal efter andra deltagarländer som har dokumenterat sina insatser journalistiskt under flera år. Filmen är i sig inget anmärkningsvärt men det är tanken som räknas.

(3) Försvarsmaktens informationsdirektör har skrivit ett gästinlägg på den ledande försvarsbloggen Wiseman’s Wisdoms och därmed gett sig in i lejonets kula enligt det tidigare synsättet, alternativt bejakat de sociala medierna enligt det nya synsättet.

Alla tre händelserna är av godo eftersom försvaret bara kan vinna på att allmänheten intresserar sig för det och engagerar sig i försvarets framtid. Som informationsdirektören påpekar i sitt blogginlägg ovan, behövde försvaret inte bry sig om den allmänna opinionen under värnpliktstiden eftersom soldaterna och sjömännen ändå dök upp vid grindarna.

Idag är läget helt annorlunda och man får därför hoppas att försvaret håller fast vid sin nyfunna öppenhet. Vi har sett bakslag tidigare, exempelvis under 2009 då försvaret började rapportera detaljerat om striderna i Afghanistan för att sedan lägga locket på helt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: