Revansch för SÄPO

SÄPO har tillsammans med den danska säkerhetspolisen avstyrt en terrorattack vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Fyra av de gripna terroristerna bodde i Sverige medan den femte är asylsökande i Danmark.

Säkerhetspolisen har haft terroristerna under uppsikt i Sverige under ett par månader och skuggade dem under färden till Danmark. Aktionen är mycket lyckad eftersom polisen haft god kontroll på gärningsmännen utan att de har anat oråd och avbrutit sin plan. Därmed har terroristerna visat sina avsikter utan att någon fara uppstod för allmänheten.

Det är en betryggande revansch efter den yrvakna responsen på attentatet vid Drottninggatan den 11december. Ett av försvaren som då hördes var att man arbetade med konkreta hot men att Drottninggatan inträffade utanför det förväntade schemat.

De gripna terroristerna planerade en Bombayliknade attack mot Jyllandspostens kontorsbyggnad vid Rådhusplatsen. Syftet ska ha varit att döda så många oskyldiga civila som möjligt med skjutvapen. Enligt obekräftade rapporter har man även funnit sprängmedel på den adress där asylsökaren bodde i Köpenhamn.

Även om det planerade Köpenhamsattentatet skulle ha blivit fruktansvärt så var attentatsförsöket vid Drottninggatan fullt likvärdigt i potentiell skada och chockverkan. Att ha stoppat den andra attacken men missat den första är alltså inte ett godkänt facit.

Ytterligare en fråga är om det finns några terroristkopplingar till stölden av en AK5:a från högvakten förra veckan? Stölden beskrevs som välplanerad men det verkar osannolikt att vanliga kriminella låg bakom. Det är betydligt enklare att köpa ett olagligt vapen en att försöka stjäla ett från beväpnad militär. Stölden tyder alltså på tjuvarna inte tillhörde sedvanliga kriminella kretsar, eller att de var desperata, eller att de ville statuera något slags exempel.

Misstänkta terrorister har gripits i flera europeiska länder i vinter. Planerna har gällt spektakulära attacker, som exempelvis ett attentat mot Big Ben i London. Viljan att genomföra attentat tycks vara större än på länge och det är för tidigt för att känna sig säker. Al-Qaida och deras sympatisörer väljer ofta datum som är lätta att minnas för sina attentat. På nyårsdagen har vi exempelvis 1/1/11, vilket man bör tänka på.

SÄPO förtjänar en stor eloge för att de stoppade ett hemskt terrorattentat från svensk mark. Det hade varit fruktansvärt för danskarna och för oss om svenska medborgare hade dödat mängder av civila i den danska huvudstaden.

Det är lite otacksamt att de internationella nyhetsbyråerna mest nämner den danska säkerhetspolisen, eftersom SÄPO har förtjänat en motbild till hanteringen av självmordsbombaren vid Drottninggatan.

SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN : AB : Expessen

Annonser

4 Responses to Revansch för SÄPO

 1. Emil skriver:

  Jag skrev nyss ett inlägg där jag antydde att vi borde lära oss kritiskt tänkande från grundskolan. Detta blogginlägg är ett bra exempel på detta.
  Precis som de flesta inte resonerar över varför exempelvis finanskriser helt plötsligt sköljer in över världen, här terrorhotet till samma avdelning. Det är inte så att folk en dag vaknar upp och inte längre vill konsumera. Av samma anledning vaknar knappast alla upp en dag och blir terrorister. Vi har sett en enorm media-propaganda den senaste tiden och just gällande ”terrorn”. Visst har säpo säkert gjort ett bra jobb, men tidningar älskar att måla upp sverige som ett föregångsland. Man pekar ut de terrorister som passar innanför ramarna. Att USA bombat ner Irak till grunden ses ofta inte som en terrorhandling, medan ett misslyckat handlingsförsök får stora rubriker. Terrorism är fel…alltid. Allt typ av terrorism. Inte bara den terrorism som Sverige, Säpo / annan media väljer ut.

  Bra & välskriven artikel, men jag ville bara påpeka denna så lilla men enormt viktiga detalj.

  Mvh Emil

 2. andersonchris skriver:

  Kortsiktigt och reaktivt handlande är nog en del av det mänskliga beteendet. Så man får arbeta på sin proaktiva analys.

  Däremot håller jag inte med om beskrivningen av situationen i Irak. Det var väl befogat att störta Saddam Hussein och hans galna söner. Även om invasionen därefter tappade fokus så arbetade amerikanerna för att stabilisera landet, inte för att destabilisera det.

 3. Försvar och Säkerhet skriver:

  Eller varför inte 01/09/11? / Johan

 4. andersonchris skriver:

  Precis, många datumkombinationer kan ha öppen eller dold betydelse.

  På Stockholmsterroristens och hans frus gemensamma webbsidor har det ju också förekommit inlägg med just sifferkombinationen 9-11. Vissa hävdar ju också att attentaten genomförs med vissa mellanrum efter 11 september 2001. Men det är naturligtvis inte alltför systematiskt och genomskådligt.

  Men när det föreligger en förhöjd hotnivå så bör en del av av det förebyggande arbetet vara att att identifiera utmärkande datumkombinationer och kolla vad som rör sig inför dessa.

  Det blir ju fler symmetriska datumkombinationer i år, exempelvis 11/1/11, 11/9/11 och 11/11/11.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: