Ord och inga visor

Svenska politiker och myndigheter har pratat mycket om terrorism de senaste åren. Flera impopulära åtgärder har framhållits som nödvändiga för att bekämpa terrorism. Exempel på detta är den ökade elektroniska övervakningen och omställningen av det svenska försvaret.

Då hade man kunnat tro att det också skulle finnas en svensk beredskap mot terrordåd. En plan som drar igång och där alla (polisen, räddningstjänsten, militären och politikerna) vet exakt vad de ska göra. Attentatet vid Drottninggatan visar att någon sådan beredskap inte finns, eller om den finns så fungerar den inte. I alla fall inte en lördagskväll.

Den enda tydliga svenska reaktionen på ett mycket farligt terrordåd är ren handfallenhet. För vi ska inte lura oss. Dådet var potentiellt mycket farligt och följde exakt samma tillvägagångssätt som mycket förödande självmordsdåd i mellanöstern och Europa. Detta var al Qaida i aktion i Sverige. Attentatet hade två steg. En inledande brand och explosion (bilen) som ska locka folk till platsen och sedan en efterföljande självmordsprängning i folkmassan med splitter som är avsett att döda och lemlästa största möjliga antal människor. Det var ren tur, en lös utlösningssladd, som gjorde att inte hela splitterbomben exploderade. Resultatet hade lika gärna, eller mer sannolikt, kunnat bli hundratals dödade eller sårade.

Efter många år i Storbritannien är jag van vid säkerhetspådrag i samband med terroristdåd och terrorhot. Där ser man ett blixtsnabbt agerande från myndigheternas sida med omfattande avspärrningar, beväpnade patruller vid samhällsviktiga mål och minutiösa rättstekniska utredningar på platsen. Den svenska bilden av två konstaplar som står och petar på självmordsbombaren med en käpp står sig inte väl i jämförelse.

Myndigheternas och politikernas ovilja att erkänna att det handlar om en mycket nära katastrof är pinsam. ”Vi vet för lite och tar det lugnt tillsvidare.” Pinsamt. Myndigheternas och politikernas tystnad beror inte på att det finns ett sekretessbehov. Det räcker med en blick på den döde självmordsbombaren med sina bomber för att inse att det handlar om en fullskalig terrorattack. Nej, tystnaden används istället för att slippa prata om något som är oerhört obekvämt och pinsamt. Nämligen att Sverige, trots allt snack och all övervakning, inte klarar av att upptäcka och bevaka en uppenbar al Qaida-terrorist.

Regeringen, som väntade 19 timmar med att uttala sig, bör nog tacka sin lyckliga stjärna för att ingen oskyldig dog. Då hade den förra regeringen Perssons sjabbel i samband med tsunamin framstått som en ren bagatell. En naturkatastrof kan nämligen inte förutspås, men vem som helst hade kunnat se att det inte stod rätt till med den person sprängde sig vid Drottninggatan.

Aldrig förr har jag så totalt tappat förtroendet för så många människor på en gång. Endast Carl Bildt verkar ha agerat i enlighet med stundens allvar (och bannats för det).

SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN

Annonser

6 Responses to Ord och inga visor

 1. Sumatra skriver:

  Den förberedda beredskapshöjning du efterfrågar har jag också undrat var den finns. Med beredskasgrader som utlöser automatiska höjningar av beredskapen vid myndigheterna efter amerikanskt mönster har saknats länge.

  En automatisk beredskapshöjning kan alltid blåsas av när läget klarnat, som brandkårens utryckningar. Låter det stort i förstarapporten drar man två stationer och blåser av den ena om och när läget så medger.

 2. Anonym skriver:

  De främsta tankarna idag hos regering och medier verkar snarast handla om hur man skall agera för att inte Sverigedemokraterna skall få fler sympatisörer p.g.a. det muslimska terrordådet.

  Men där tror jag att de går bet. Så fort det stod klart att det var en muslimsk självmordsbombare det handlade om så tror jag att SD fick minst en extra procentenhet. Det skall bli intressant att se opinionsundersökningarna som kommer härefter, samt den panik som kommer att sprida sig när etablissemanget märker att deras damage control inte fungerat.

 3. gerhard nilsson skriver:

  Reinfeldt: Svagt, politiskt korrekt, oinspirerande tal. Ingen ledartyp. Administratör.

 4. andersonchris skriver:

  Anonym. Tyvärr tror jag att regeringens försök att tona ner det uppenbara terrordådet på svensk mark mest handlar om att dölja statens totala misslyckande att stoppa en terrorist, som hade visat all tänkbar varningsflagg och inte ens dolde sitt namn.

 5. Per K Eleman skriver:

  Undrar just vilken GD-wannabe bland statrådsberedningens högre tjänstemän som denna gång
  ”ordnat undan” besvärande lagringsmedia i syfte att omöjliggöra rekapitulation av ansvariga statsråds [brist på]agerande vid en eventuell granskning?

 6. andersonchris skriver:

  Tveksamt om det finns något att dölja. De verkar ha suttit hemma, ätit tacos och kollat på ”Bonde söker fru” hela gänget. Utom Bildt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: