Larmet går – dags att vakna

En islamistisk självmordsbombare har sprängt sin bil och sedan sig själv – mitt i julrusningen i Stockholm.

Det overkliga har blivit verklighet och väcker en mängd frågor. Den viktigaste frågan är varför alla blev tagna på sängen? Att allmänheten inte anade något är en sak, men att myndigheterna, media och politikerna tycks vara lika överraskade är extremt allvarligt.

Alla varningssignaler fanns på plats. Utländska säkerhetstjänster har varnat för en ökad risk för terrordåd i Europa, inklusive Sverige. Potentiella terrorister från Europa sägs ha utbildats i mellanöstern och sedan åkt tillbaka till Europa för att utföra attacker mot civila mål. Den man som enligt samstämmiga medieuppgifter låg bakom explosionerna hade vistats i mellanöstern under året och drev dessutom en Facebooksida med extremistiskt innehåll. Frågan är då hur han ostört kunde få ladda sin bil full med gasoltuber, spänna på sig en bombväst och åka in till centrala Stockholm? Att detta dessutom skedde dagen efter Nobeldagen, då säkerheten bör ha varit särskilt förhöjd under en tid, är fullkomligt häpnadsväckande.

Inte heller media tycks ha någon beredskap för terror på hemmaplan. En självmordsbombare i en Europeisk huvudstad är en världsnyhet. Men den svenska nyhetsrapporteringen var så vag under lördagskvällen att de flesta utländska medier inte ens uppmärksammade att något hade hänt i Stockholm, förrän på söndagen.

Av mobilfilmerna framgår att ingen tycks ha varit medveten om risken för sekundära sprängladdningar, vilket är en allt vanligare terroristtaktik. Först detoneras en laddning för att dra till sig uppmärksamhet och räddningspersonal, sedan detoneras en ännu en laddning, ofta med splitter för att skada de som har strömmat till platsen. På bilderna saknas avspärrningar och allmänheten och räddningspersonalen rör sig runt bilen och terroristen. Med andra ord fanns ingen beredskap för att koppla terrorhotet per e-mail med explosioner i centrala Stockholm. Häpnadsväckande!

Hotnivån och säkerheten måste naturligtvis höjas eftersom erfarenheten visar att dåd av detta slag sällan är isolerade händelser. Det finns sannolikt fler personer som är beredda att försöka igen. Nu gäller det alltså att hitta mannens medhjälpare. För han var naturligtvis inte ensam, och man har väl koll på hans umgängeskrets?

En annan fråga, var är det politiska ledarskapet? Hittills har bara en ledande politiker uttalat sig. Carl Bildt bekräftade terrordådet med ett twittermeddelande. Sällan har väl bilden av svensk ”beredskap” varit mer talande. Tystnad och passivitet är inget bra sätt att bekämpa terror.

Och hur var det med FRA, signalspaningen som skulle förhindra terrorism?

Det är bara tur för oss alla att terroristen inte bara var en satans blådåre utan även ett satans klantarsle, som i ett utslag av kosmisk rättvisa inte dödade någon – utom sig själv.

SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN

Flashback – tråd om den misstänkte terroristen

Cornucopia – Flashback bättre än polisens presskonferens

Annonser

3 Responses to Larmet går – dags att vakna

 1. Johan J skriver:

  FRA ”får” väl bara spana ”utåt”? Och puckot verkar ju ha bott i Tranås och varit en bra svensk.
  Så frågan borde väl ställas till SÄPO.

 2. Inga-Lill skriver:

  Ja, hur var det nu före innan första världskriget bröt ut, ”vår beredskap är god”, hihi. Samma dumhet har nu begåtta igen, ingen kan försvara vårt land för de är och krigar i andra ororshärdar. Hemvärnet eller de sk Nationella skyddstyrkorna är bara ett minne blott. Så vem ska försvar oss mot det inre hotet, det som de flesta med lite innanför pannbenet förstått skulle ske, det har nu skett. Tur som sjutton så var denne en blådåre i alla avseenden, men nästa gång för det kommer att ske, kanske det är någon mera avancerad, vad händer då. Hur många människor blir då dödade och/eller skadade?

  Nej, nu är det dags att sätta ned foten, rensa ut dessa som åker ”hem” på semester efter att fått politisk asyl i vårt land. Skicka hem dem för gott, för de har inget här att göra, vi ska inte härbärgera terrorister med våra skattepengar. Gör som i Danmark, åker de ”hem” när de nyss fått sitt svenska medborgarskap, då ska de inte behålla det. Då har de förverkat sina chanser att få vara svenskar! Det är hög tid att vi stiftar lagar som gör att vi inte behöver vara rädda för dessa typer av terrorister!

 3. andersonchris skriver:

  Johan, rimligen har det förekommit kontakter mellan den svenske terroristen och personer i utlandet och då får FRA spana.

  Inga-Lill, kollektiv bestraffning och massutvisning är nog inte rätt melodi. I praktiken skulle det ju räcka med att någon kommer till Sverige på studie- eller turistvisum för att utföra terrordåd. Däremot borde det inte vara svårt att hålla uppenbart suspekta individer under uppsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: