Omfamna USA

För svensk del har Wikiläckan främst satt strålkastarljuset på vårt kluvna förhållande med USA.

Med kluvna förhållande menar jag egentligen ett neurotiskt förhållningssätt på gränsen till det schizofrena. Den enorma paradoxen är ju att medan den svenska befolkningen är totalt harmoniserad med amerikansk kultur, så är varje politisk förbindelse nästan tabu. Större delen av vår kulturella konsumtion och begreppsvärld domineras av amerikansk produktion. Men varje antydan om att en svenska politiker eller myndighet samarbetar med USA bemöts av en moralpanik utan dess like.

Inget annat land skapar lika stor ångest hos svensken. Till exempel bemöttes nyheten om att vår folkkäraste (men absolut inte bästa) författare, Jan Guillou, hade varit sovjetisk inflytelseagent (och därmed landsförrädare) med ett avmätt ”Jaså?”. Men nyheten att svenska politiker och tjänstemän samtalar med amerikanska diplomater har vrålats ut som en slags skandal i varje nyhetssänding den senaste veckan. Och svenska politiker dementerar sanningen nästan panikartat för att inte tvingas avgå.

För egen del föredrar jag USA framför alla andra länder alla dagar i veckan. USA:s betydelse för den frihetliga utvecklingen i världen kan inte underskattas. Det var USA som bar tanken på frihet, jämlikhet och demokrati i en tid när sådana tankar medförde dödsstraff i stora delar av världen.

Den enda förklaringen till svensk skepsis inför USA är att amerikanerna triggar svenskens alla janteknappar. Amerikanerna är framgångsrika, mäktiga, rika, avundsvärda och inte det minsta ödmjuka. Bland det värsta man kan vara i svenskt avseende.

Men det är tur att vi har haft generationer av ansvarsfulla politiker och tjänstemän som har insett att Sverige och USA har gemensamma intressen och att det ligger i vårt intresse att samarbeta med amerikanerna.

Frågan är bara vad vi ska ta för medicin för att bli av med vår schizofreni och sluta ljuga för oss själva? Amerikanerna är våra vänner och vi borde behandla dem som sådana.

SvD : SvD : DN : DN

Annonser

2 Responses to Omfamna USA

 1. Lew skriver:

  Nåja.

  USA är isolationistiska, skuldsatta över huvudet och politiskt arroganta så att det förslår. USA har en lång historia av att stödja fiskiga regimer och störta demokratiskt valda diton.

  Dock vill jag hävda att Sovjet på intet sätt var bättre. Pest och Kolera som alternativ gör dock att jag som tänkande och neutralitetskramande svensk önskar mig ett tredje alternativ. Ett vaccin, om du så vill.

 2. andersonchris skriver:

  USA har räddat och bevarat fred, frihet och demokrati i Europa i ungefär 100 år nu, ända sedan första världskriget.

  Sveriges frihet idag är ett direkt resultat av att amerikanerna vann första världskriget, andra världskriget och det kalla kriget.

  Utan amerikanskt ingripande så hade Sverige, liksom övriga Europa varit en lydstat under antingen nazistisk eller sovjetisk diktatur.

  Tyvärr finns det inget alternativ. Det är ordning och demokrati genom USA på ena sidan eller kaos och diktatur på andra sidan.

  Neutraliteten är en svensk illusion, en Sobril för folket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: