Wikiläckan

Wikileaks framkallar kluvna känslor hos mig.

Å ena sidan tycker jag att det i princip är fel att offentliggöra hemliga handlingar bara för att de är hemliga och för att man kan göra det. Om man råkar komma över hemliga handlingar bör den första reaktionen vara att omedelbart återlämna dem till sin rättmätiga ägare.

Å andra sidan kan det finnas ett behov av att offentliggöra uppgifter om grava missförhållanden som döljs bakom sekretess. I Sverige har vi bland annat inrättat vår grundlagsskyddade meddelarfrihet av just detta skäl.

Wikileaks spridande av amerikansk diplomatpost faller egentligen under båda principerna ovan. Det är tveksamt om alla dokument bör offentliggöras, men några av dem har i alla fall avslöjat missförhållanden som är av allmänt intresse för befolkningarna i många länder.

Framför allt visar den amerikanska diplomatposten hur politiker och funktionärer i de flesta länder är villiga att utnyttja sekretessen för att gå bakom ryggen på varandra och sina egna befolkningar. Många av uppgifterna är banala eller sådant som alla uppmärksamma nyhetsanalytiker har kunnat gissa sig till. Men det som chockerar är omfattningen av dubbelspel och bristande respekt för sanningen.

Wikiläckan har ruskat om den offentliga debatten i många länder. Exempelvis var det spännande att se att chefen för Bank of England totalsågade den blivande premiärministern Cameron – och hans finansministerkandidat – inför valet i år, som det var helt säkert att de skulle vinna. Det kan inte heller var särskilt kul för britterna att få reda på att USA skrattar åt deras tjat om ”det speciella förhållandet” mellan länderna eller att USA ser ner på den brittiska insatserna i Afghanistan som kostat oerhörda summor pengar och ett stort antal dödade och sårade britter.

För svensk del är det inte mycket som överraskar. Visst står Reinfeldts regering USA närmare än vad Perssons gjorde. Det är bara naturligt och också bra. Visst var Norges upphandling av stridsflyg avgjord på förhand, men det var väl ingen som trodde att Norge skulle klippa försvarsbandet till USA? Det enda förvånande med det är väl att den svenska sidan aldrig fattade galoppen, utan trodde att upphandlingen var öppen. Flera andra länder drog sig ur eftersom de förstod att det redan var avgjort.

Däremot var det verkligt överraskande att Mona Sahlin i hemliga samtal bad USA om hjälp för öka det svenska folkliga stödet för den Nato-ledda Afghanistaninsatsen. Offentligt har ju Mona en närmast Talibanliknande inställning till Nato, ”över min döda kropp”. Ungefär samtidigt släpptes det huvudlösa valmanifestet där Mona et al krävde att USA skulle lämna alla sina militärbaser i världen. Sådan brist på konsekvens är väl å andra sidan en av anledningarna till att hon inte lyckades bli statsminister.

Det överraskar mig också att amerikanerna tycks vara tvungna att spekulera om att Sverige kan ha övergett den militära neutralitetstanken. Därmed verkar det som om vi tämligen ensidigt har lagt om kursen och gjort oss beroende av Nato och USA utan att ha en uttrycklig överenskommelse med just Nato och USA. Det verkar lite hafsigt. Jag hade hoppats att det skulle finnas en ny överenskommelse mellan Sverige och Nato på samma sätt som under kalla kriget, se vidare på Wisemans blogg. Å andra sidan antyder amerikanerna att det svenska militära samarbetet med Nato kan vara tätare än vad själva regeringen känner till, och det får en verkligen att undra.

Sammanfattningsvis tycker jag fortfarande att det är fel att släppa en stor mängd hemlig dokumentation utan möjlighet att analysera och förstå konsekvenserna för enskilda personer, stater och världssamfundet i stort. Å andra sidan handlar det inte om de mest hemliga och känsliga uppgifterna och de har onekligen öppnat ögonen på politiker, journalister och allmänheten i flera länder.

BBC : SvD : DN

Annonser

One Response to Wikiläckan

  1. Doktoranden skriver:

    En god analys, så trevligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: