Hedra de stupade

Så kom den igen, nyheten som alla hoppas att slippa. En ung svensk soldat, Kenneth Wallin, har stupat i Afghanistan. Wallin omkom under en strid när den pansarbil som han färdades i träffades av en vägbomb. Två av hans kamrater skadades, men inte allvarligt som det verkar.

Vid sådana händelser är det oerhört viktigt att inte ifrågasätta insatsen och den uppgift som Kenneth utförde. Vi vet redan att det är farligt i Afghanistan och att våra styrkor utför sina uppdrag med fara för livet, så det utgör ingen grund för att ändra uppfattning. Däremot ska alla som är eller har varit på plats i Afghanistan hedras för sitt mod och sina insatser, särskilt de som har lagt ner sina liv för uppdraget.

Att ISAF-soldater dödas av vägbomber är tyvärr alltför vanligt. Det beror på att talibanerna inte riktigt har den utbildning eller utrustning som krävs för att vinna över ISAF i regelrätta eldstrider. Därmed tar de till vad de kan för att skada ISAF. Landfordonen har tyvärr varit en sårbar punkt för många ISAF-länder ända sedan insatsens början.

För svensk del handlar det om att hedra Wallins minne, att försäkra hans anhöriga om att han inte dog förgäves och att sedan lära av händelsen så att talibanerna får ännu svårare att skada oss nästa gång. Om vi ska omvärdera insatsen så ska det inte bero på att den är farlig, eftersom det alltid kommer att vara farligt men nödvändigt att ta strid med förtryckare.

Svenska soldater bidrar nu påtagligt till ansträngningarna att sätta punkt för talibanernas terrorvälde. Det ska vi vara stolta över och vi som kan bör visa Wallin vår tacksamhet.

SvD : SvD : DN : DN :DN

Annonser

3 Responses to Hedra de stupade

 1. Lennart skriver:

  Du verkar gilla att Sverige krigar. I krig dör man.

 2. andersonchris skriver:

  Människor från andra länder har krigat och dött för att Sverige skulle ha fred och välstånd under hela 1900-talet. När är det dags att återgälda den skulden, om inte nu?

 3. Bertil Hjelm skriver:

  Det finns värre öden än att dö. Att leva i förtryck är värre.

  ”I prefer die standing than living on my knees”

  Talibanerna är förtrycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: