Obegåvat, vansinnigt eller…?

Uppgifterna om att en svensk flygflottilj ska läggas ner har nu återkommit. Det var senast i april 2008 som det talades om att en av våra tre kvarvarande flygflottiljer skulle läggas ned. Sedan invaderade Ryssland Georgien i augusti 2008, vilket medförde att fortsatta försvarsnedläggningar lades på is från politiskt håll, åtminstone för tillfället.

Våra tre kvarvarande flygflottiljer är: F17 i Blekinge (Kallinge), F7 i Västergötland (Såtenäs) och F21 i Norrland (Luleå). Tillsammans ger de en hyfsad geografisk täckning av Sverige och Östersjön. Oavsett vilken flygflottilj man lägger ned, så försämras flygvapnets täckning av Sverige och vårt närområde.

Såtenäs är inte aktuellt för nedläggning, troligen på grund av utbildningsverksamheten, vilket innebär att antingen Kallinge eller Luleå läggs ned. Båda alternativen skulle medföra katastrof för flygvapnet eftersom de antingen inte kan flyga regelbundet över Norrland eller Södra Sverige (med en viktig del av Östersjön).

Hur detta stämmer med Georgiendoktrinen, att ett väpnat anfall kan dyka upp från ingenstans och vara över på några dagar, kan man undra.

Samtidigt bör man observera att Ryssland i praktiken har återgått till kalla krigets tänkande, där de ser sig själva som en naturlig militär motvikt till USA – i hela världen. Ryssland genomför för närvarande en febril militär upprustning där man ersätter den gamla sovjetiska materielen med modern och mycket slagkraftig utrustning. Den nya ryska utrustningen är i många fall likvärdig eller överlägsen vår egen (inte minst i antal). Samtidigt övar ryska styrkor anfallskrig och ökar sin expeditionära förmåga.

När Ryssland är färdig med sitt upprustningsprojekt kan vi få en enorm instabilitiet i världen om Ryssland fortsätter sig att positionera sig i ett motsatsförhållande till USA, och därmed hela den civiliserade västvärlden. Redan idag orsakar de problem med sitt stöd för den kärnvapenivrande regimen i Iran, som exempel.

Ryssarna inte bara drömmer om det kalla kriget, de lever ut sin dröm. Återigen leker ryska atomubåtar katt och råtta med amerikanska och brittiska ubåtar i Atlanten. Västspioner mördas i London. Ryska bombflyg, som kan bära kärnvapen, stryker runt västmakternas gränser.

Att i det läget fundera på att lägga ner de mest elementära delarna av det svenska nationella försvaret kan bara beskrivas som obegåvat, inkompetent, förvirrat, tjänstefel, vansinne eller landsförräderi. Vilken beskrivning man väljer beror nog mest på sinnesstämning och graden av förtroende för de ansvariga.

SvD : DN : Sydöstran : Wiseman : Försvar och säkerhet

P.S. Samma resonemang gäller för försvarets envetna önskan att få lägga ner den enda stridsledningscentral som tydligen fungerar, Hästveda i Skåne.

Annonser

5 Responses to Obegåvat, vansinnigt eller…?

 1. Offier på HKV skriver:

  Tja,

  om det är obegåvat, vansinnigt eller ?? kan verkligen diskuteras.

  Det är ju enligt försvarets inlämnade underlag ytterligare enheter som måste läggas ned för att klara omställningen till yrkesförsvar. Något som Tolgfors inte kan vara obekant med

  Hur den ekonomiska ekvationen ska gå ihop om nedläggningar ej sker enligt till regering redovisade underlag, blir då en gordisk knut att lösa, för mer pengar lär det ju ej bli….

 2. circle 9 skriver:

  Här på den nionde kretsen ser vi framtiden an med tillförsikt. Vi bereder förnärvarande plats i Antenora där flera av de ansvariga för vad som ovan beskrivs onekligen hör hemma.

 3. Gringo skriver:

  Definitivt värt att notera är att fakta från handläggarnivå på PROD till Försvarsmaktsledningen har gått från ”pengarna räcker inte till därför måste vi lägga ner förband” till ”vi har identifierat en överkapacitet”….

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Forsvarsmakten-kommenterar/Forsvaret-i-valdebatt-och-forandringstider-/

 4. andersonchris skriver:

  Ja, det är tveksamt om det går att skylla på politikerna längre.

 5. Offier på HKV skriver:

  Gringo
  En ganska rättvisande beskrivning hur det gått till, och tyvärr inte bara denna gång och i detta ärende. Dock för att vara rättvis, så är grundproblemet att FMUP alldeles för mycket under åren alltid liknat ”önskelista till Jultomten”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: