Upphandlingscirkus om stridsfordon

Historien om försvarsmaktens anskaffning av hjulgående stridsfordon rullar vidare. Ännu en upphandling har ”riggats” till Patria AMV:s fördel och överklagats av en konkurrent, nu MOWAG, som erbjöd sitt fordon Piranha III. Den här gången är överklagandet mindre befogat eftersom AMV generellt sett är ett bättre val än Piranha.

Däremot är det synd att FMV och Försvarsmakten inte tog den första domen, som upphävde det första upphandlingsbeslutet, som en chans att tänka efter. Man måste nämligen ifrågasätta såväl fixeringen vid AMV som behovet av ett större antal hjulgående stridsfordon. Det sägs att insatsförsvaret behöver dem, men till vad?

Det är klart att AMV hade varit en stor tillgång i Afghanistan – men de svenska vagnarna ska inte vara i bruk förrän 2014, då insatsen i Afghanstan ska avslutas. Efter det kommer det nog att dröja innan vi får en stor internationell insats av samma slag som vi kan (eller vill) medverka i.

Ett annat problem är att vi fortfarande inte har egen kapacitet att lufttransportera pansarfordon i AMV:s storleksklass. Dessa ”insatsvagnar” kommer alltså att vara tämligen markbundna i Sverige om vi inte får hjälp med att flyga iväg dem. Det verkar inte särskilt vettigt.

Ett tredje problem är att insatsförsvaret nu ska ställas om (igen) till i första hand nationella och regionala uppgifter, dvs. insatser i och omkring Sverige. Då får man fråga sig om hjulgående pansarfordon med relativt lätt beväpning verkligen är vad vi behöver. Traditionellt använder vi bandgående pansarfordon med rejäla vapen i Sverige och vi har redan ett av världens bästa stridsfordon i CV90-familjen. Kanske vore det bättre att utöka den fordonsparken och att skaffa oss egen förmåga att flyga vagnarna regionalt?

Visserligen är det bra att man satsar på försvaret men jag tycker inte att köpet av AMV-vagnar tillför så mycket väsentlig kapacitet. Särskilt inte när det finns så många andra brister och förmågeglapp i försvaret  som är mer akuta.

SvD SvDFMV : SVT : NyT

13 Responses to Upphandlingscirkus om stridsfordon

 1. CS skriver:

  Flera av CS-bataljonerna ska ha denna typ av fordon som huvudalternativ. I de fallen handlar det inte riktigt om att välja mellan CV 90 och ett fordon typ AMV. På skyttebataljonerna håller jag dock med dig under förutsättning att de har ett lätt alternativ som ex Galt vid insatser där det behövs.

 2. andersonchris skriver:

  Jag är ingen expert på försvarsplanering men jag undrar om det är så klokt att lägga ner så mycket resurser på combat support. Det fyller en funktion under utdragna och lågintensiva konflikter som exempelvis Afghanistan. Däremot tror jag att Afghanistanmetoden tillhör det förflutna. Den är helt förknippad med den avlivade Bush-doktrinen. USA kommer troligen att, i det längsta, undvika fullskaliga och utdragna invasioner av hela länder i framtiden. Den nya doktrinen bygger på små, korta och smarta insatser, ofta med hjälp av lokala resurser. I det sammanhanget tror jag mer på att ställa upp med specialförband av något slag.

  Det svenska försvaret ska återigen ställas om till mer nationellt försvar. Då är det rimligare att tänka sig mycket snabba och intensiva förlopp mot konventionella styrkor, snarare än uppror och inbördeskrig med illiterata bönder och kalashnikovs. Alltså anser jag att tyngdpunkten bör ligga på stridsbataljoner med hög verkan. Det mjuka försvaret borde ha spelat ut sin roll, anser jag.

  Galten är inte heller min favorit eftersom jag anser att man, som huvudregel, ska kunna köra hem i samma fordon som man åker ut med.

 3. CS skriver:

  CS-bataljonerna är extremt eftersatta när det gäller fordon. I många fall har de fortfarande MB Sprint. Behovet av fordon som kan användas av dem både nationellt och internationellt är i allra högsta grad väsentligt och värt att lägga pengar på.

  I internationella insatser med COIN-koncept är behoven av CS-förband dessutom oftast större och man kan nå högre effekt än rena skytteförband även om båda behövs.

  Att vi åter skall ställa om till mer nationellt försvar är något jag har missat. Har det varit ett nytt utspel senaste dagarna (rödgrönt undantaget)?

 4. andersonchris skriver:

  Ökat nationellt och regionalt fokus för försvaret är väl vad Tolgfors och IO14 säger, i alla fall. Fast det märks ju som sagt inte direkt i handling i försvaret.

  COIN tror jag hör det förflutna till. Vi planerar för en situation som rådde några år efter 9/11 men som nu är helt passé. USA är bränt av Irak och Afghanistan och kommer undvika liknande invasionsprojekt i framtiden.

  Dessutom, om tanken är att fortsätta samverka med andra länder så kan ju de stå för combat support om vi har stridsstyrkorna.

  Ska man vara lite taskig så anser väl en del att combat support är en glorifierad lottakår, som hör hemma i reserven.

 5. forstesergeanten skriver:

  Fokus bör nu helt och ett antal år framåt ligga på återinförandet värnplikt, sätta upp fredsförband , organsiera ekonomin och lappa igen förmågeglapp som ubåtsjaktsförmågan, Spaningskapaciteten för Fpl 39 mm

  Sen är SEP överlägsen AMV.

  // Förste Sergeanten

 6. andersonchris skriver:

  Jag tycker också att det är vansinne att inte köpa SEP. (Men i valet Alligator-Piranha-AMV, så är AMV inte det sämsta alternativet). Våra AMV:s kommer nog att vara rätt överflödiga och bara stå och samla damm hemmavid. SEP skulle hålla längre och vara ett utmärkt komplement till CV90. Med tiden skulle den säkert ha slagit ut AMV från marknaden.

  I övrigt håller jag med dig i stort, även om jag var lite skeptiskt till värnpliktsförsvaret, eftersom det inte hängde med så bra efter 60-talet. Får vi ett fungerande yrkesförsvar så kan det vara att föredra, även om vi naturligtvis måste återta alla tappade förmågor som du nämner.

 7. forstesergeanten skriver:

  Ja där samtycker jag, SEP behovet är rätt stort.

  Problemet är att vi måste mäta oss med den civila marknaden, detta är vårt lands försvar, inte ett altenativ till Pressbyrån.

  Värnplikten ger folkförsvar, ger spridning, samt att man kan alltid förbättra ett system.

  Yrkesförsvar rakt igenom är fört dyrt, blir förlitet och för distanserat.

  Men Jag ser gärna en blandning där Underofficerare, Officerare är anställda samt inom Flottan, Flyget är man anställd på vissa tjänster.

  Rörligt KA med 12/80 samt RBS 15KA, RB 17 tror jag på

  //Förste Sergeanten

 8. andersonchris skriver:

  Ja, fan. Det är en händelse som ser ut som en tanke att vi har avskaffat det mesta i det svenska försvaret som var slagkraftigt och effektivt även med internationella mått mätt…

 9. forstesergeanten skriver:

  Så hur föreslår du Försvaret skall se ut, rent styrkemässigt och matrielmässigt?

  //Förste Sergeanten

 10. andersonchris skriver:

  Någon detaljplan har jag inte men jag anser att försvaret borde vara inriktat på att möta välutrustade konventionella styrkor på land, till havs och i luften. Tramset med lätta bataljoner och COIN-taktik kan vi lägga ned. Det är passé.

 11. Thomas skriver:

  Jo men så här blir det ju när vi håller på och ändrar inriktning för vad vi ska ha FM till hela tiden…

  När SEP specades var vi inte i Affe

  När AWV specades var det för att skydda soldaterna i Affe

  När AWV levereras kommer vi kanske inte att vara kvar i Affe

  Vi har egentligen bara 2 alternativ vad avser inriktning för FM:

  Antingen gör vi som Norge och Danmark eller så gör vi som Finland

  Och sedan håller vi fast vid den inriktningen

  Men vi ska givetvis lägga oss någonstans mittemellan så att det varken blir hackat eller malet

  Med resultatet att vi nu är sämre rustade än någonsin för att möta vilket hot som helst

  Och tittar man i backspegeln så kan man ju ge sig fan på att det är nu vi verkligen skulle ha behövt ett starkt försvar…

 12. andersonchris skriver:

  Håller med dig om allt, Thomas.

 13. forstesergeanten skriver:

  2014 är vi inte kvar i affe, det kan jag nästan lova.

  Förövrigt har FM ett betydande antal Piranha IIIC och H redan.

  //Förste Sergeanten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: