Striderna i Afghanistan

Idag publiceras uppgifter från en anonym svensk officer i Afghanistan som berättar att striderna på senare tid har varit betydligt värre än vad som har kunnat utläsas från Försvarsmaktens egen rapportering.

Egentligen borde det inte komma som en överraskning för någon eftersom motsättningarna ökar på många ställen i Afghanistan samtidigt som Försvarsmaktens rapportering har blivit så stram och återhållsam som den kan bli. Det finns naturligtvis flera skäl till detta, som exempelvis:

 • risken för terrorhot mot svenskar och särskilt anhöriga till utlandssoldater,
 • en allmän imageändring från ISAF, där man tonar ner strider och betonar fredlig samverkan,
 • försiktighet gentemot den insatsskeptiska delen av hemmaopinionen.

För egen del tycker jag att det är befogat med större öppenhet, framför allt för att det är svenska folket som bekostar och beslutar om insatsen, genom sina riksdagsledamöter. Då är det också viktigt att allmänheten har kunskap om vad insatsen innebär, för landet, Försvarsmakten och de enskilda soldaterna. Generell kunskap kan aldrig vara farlig, även om man naturligtvis måste skydda enskilda individer mot att hängas ut och utsättas för risker.

Kunskap om förhållandena i Afghanistan är också viktig för att de hemvändande soldaterna ska få förståelse för sina upplevelser och sin verklighet. Att vistas i krigshärjade områden och att delta i strid kan förändra personers beteende både på kort och lång sikt.

Att allmänheten förstår villkoren för våra militära insatser är egentligen en förutsättning för att insatsförsvaret ska fungera. Annars är risken stor för ett rejält bakslag för den nya försvarsinriktningen om något större skulle inträffa, som allmänheten är oförberedd på.

Ett steg i rätt riktning är bloggen Fredssoldater där deltagare i insatsen i Afghanistan bloggar relativt öppet om aktuella händelser. Den rekommenderas.

SvD : DN

Annonser

5 Responses to Striderna i Afghanistan

 1. Oskar skriver:

  Så med andra ord svenskarna sökte skydd och fick panik medans afganistanerna gick till anfall och såg till att dom tog sig därifrån levande.

  Yay för svenska för soldater.

 2. andersonchris skriver:

  Att rusa rakt på fienden är riktigt taskig taktik. Svenska soldater kan knappast kritiseras för att de inte strider ”afghanskt” eftersom det leder till stora förluster och inte är särskilt effektivt. Jag är helt säker på att svenskarna gjorde det bästa av situationen och hyllningen till de afghanska stridskamraterna ska inte tolkas som något annat.

  Dessutom framgår det av artiklarna att svenskarna slog tillbaka talibanernas försök att stjäla en Galt.

 3. CS skriver:

  Det är synd att man inte offentliggjort hur många talibaner som dödades under dessa dagarna. Även de siffrorna bör folket få kännedom om.

 4. Cyniskt skriver:

  Svenskarna sökte inte skydd och fick inte panik utan uppträdde lugnt och behärskat och använde sina vapen på ett stridstekniskt rätt sätt.

  Oskar försöker bedriva en smutskastningskampanj mot svensk trupp. Varför begriper jag inte.

 5. andersonchris skriver:

  CS, ja och nej. En bodycount skulle kanske öka allmänhetens förtroende för våra styrkor men det är ju egentligen ganska makabert. Risken är ju också att det urartar till ”ett liv för ett liv” från talibanernas sida.

  Cyniskt, helt riktigt så. Afghanernas största svaghet är ju deras odisciplinerade stridssätt. Att hålla huvudet kallt är grundstenen för överlevnad och framgång i strid, och något som vi svenskar är ovanligt bra på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: