Låt Victoria bestämma själv

Svenska kyrkan bråkar med kronprinsessan Victoria om hennes bröllop.

Prinsessan vill nämligen att hennes far, kungen, ska föra henne till altaret och överlämna henne till Daniel. Det retar prästerna eftersom det inte stämmer med svensk bröllopssed, som innebär att bruden och brudgummen går tillsammans till altaret, utan hjälp av brudens far.

Argumentet för den svenska bröllopsmodellen är att den demonstrerar brudparets fria vilja att gifta sig. Att fadern skulle lämna bort sin dotter till brudgummen anses då som ett uttryck för en tid då kvinnan sågs som omyndig och lämnades från en man till en annan.

Kyrkans reaktion är naturligtvis överkänslig och särskilt olämplig eftersom den idiotförklarar såväl prinsessan som kungen som folket. Alla vet ju att Victoria har fått välja sin man själv, vilket är särskilt tydligt eftersom han är ofrälse.

Eftersom Daniel saknar börd är det en särskilt vacker gest att kungen deltar i ceremoni och visar sitt gillande till giftermålet genom att följa Victoria till altaret och Daniel. Därmed tyckler jag att det är alldeles självklart att kronprinsessan ska få sin önskan uppfylld och kyrkan borde genast sluta stöka med vår blivande regent.

Inskränkt och bakåtsträvande beteende är väl knappast det som kyrkan vill vara känd för idag.

DN : DN

Annonser

One Response to Låt Victoria bestämma själv

  1. Archibald skriver:

    Jag håller fullständigt med. Framförallt där Victoria i och med detta får ett högst officiellt godkännande av kungen. Något hon ju fått vänta många år på.

    Jag diskuterade även saken med en engelsk kollega, som menade att de svenska gudstjänsterna generellt överensstämmer väldigt mycket med de engelska. Så väl, att svenska präster enligt honom även kan och får hålla gudstjänster i England?

    Jag vet inte hur väl påståendet stämmer, men det jag vill komma till, är att det ju i England hör till traditionen att fadern ”ger bort” bruden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: