Helikopterfrågan mot lösning

Försvarsministern Sten Tolgfors har äntligen levererat ett verkligt genombrott i helikopterfrågan.

I en särskilt klarsynt debattartikel i Dagens Nyheter lämnar Tolgfors ett besked som inte kan tolkas på annat sätt än att Försvarsmakten ska få köpa ett antal amerikanska UH-60 Blackhawk.

Beslutet är oerhört viktigt eftersom de svenska insatsförsvaret hittills har saknat reell helikopterförmåga. I själva verket är tillgång  till helikoptrar för att flytta soldater och materiel en grundförutsättning för att insatsförsvaret överhuvudtaget ska fungera. Insats bygger ju på rörlighet och utan helikoptrar, ingen rörlighet i de flesta situationer där försvaret skulle kunna hamna.

Helikoptrar är så viktiga för militära insatser att USA, som redan har en enorm helikopterflotta, har skrivit in en ambition att ytterligare öka tillgången på helikoptrar i sin militära plan för de kommande fyra åren.

Denna bedömning gör även Tolgfors i sin debattartikel: ”Helikoptrar är centrala för den taktiska rörligheten i det nya försvaret. Förverkligandet av inriktningspropositionen och ett mer tillgängligt, användbart och rörligt försvar kräver en betydligt ökad helikopterförmåga.”

Med den åtgärden vore det också naturligt att häva det gravt misslyckade köpet av ”superhelikoptern” NH90. För det första har tillverkaren inte lyckats leverera de beställda helikoptrarna i tid till Sverige. För det andra är andra länder, som har fått sina leveranser, mycket missnöjda med kvaliteten. Amerikanska Blackhawks löser redan alla uppgifter som NH90 skulle göra och de kommer att hålla i ett par decennier till.

Blackhawks används redan militärt av mer än 20 olika länder. Det innebär att chanserna är stora att även Sverige ska lyckas få dem att flyga. Det smärtar mig att skriva det, men den svenska Försvarsmakten har visat en närmast kriminell inkompetens när det gäller att driva helikoptrar. Nu lär vi alla fall få tillräckligt med stöd och hjälp för att utbilda piloter och annan personal och att få upp dem i luften.

Som alltid hänger allt på detaljerna och det vill till att Försvarsmakten köper Blackhawks i rätt versioner, för det finns en uppsjö av dem. Försvaret har en gammal ovana att köpa helikoptrar i civilt utförande för militärt bruk, eftersom det är billigast. Jag hoppas verkligen att man gör sig av med den ovanan vid Blackhawkköpet.

DN : DN : DN : SvD : SvD : Wiseman

One Response to Helikopterfrågan mot lösning

  1. Grrrinig skriver:

    Och nu gäller fortsatt mod från politiskt håll om detta skall gå igenom. LOU måste förbigås och en lag kan bara riksdagen besluta avsteg från.
    Är det verkligen någon som tror att detta politiska mod finns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: