Lärdomar om Afghanistaninsatsen

Det är viktigt att sätta den svenska insatsen i Afghanistan i olika perspektiv. Förra veckan skrev jag om amerikanernas vedermödor i striden om Wanat. Den här veckan belyser jag britternas insats i striden om Crossing Point One genom ett reportage i The Daily Telegraph.

Striden om Crossing Point One utspelades i Helmand i november 2009. Det var två händelser som ledde fram till striderna. För det första dödades fem brittiska soldater av en avhoppad afghansk polisman, i en incident som liknade den som svenska styrkor senare drabbades av i början av året. För det andra blev en brittisk desarmeringsexpert dödad av en improviserad sprängladdning som hade placerats ut av talibanerna. Sin vana trogen anföll talibanerna de brittiska soldaterna när de försökte bära bort den döende kamraten.

Nu hade britterna något att ge igen för. Därmed utarbetade de en plan där de skulle använda talibanernas taktik emot dem. Således satte de upp ett eget bakhåll på talibanderna genom att iscensätta en falsk IED-explosion. När talibanerna skyndade till med prickskyttar och allt, låg brittiska krypskyttar och kulspruteskyttar redan i bakhåll för dem och oskadliggjorde dem.

Efter denna händelse ville talibanerna ge igen. Således började de anfalla britternas postering. Dag efter dag under två veckors tid anföll de. Ibland kom de så nära att britterna fick använda bajonetter och handgranater. Även om britterna prövades hårt så var det bara talibaner som strök med, i dussintal. Att de ändå fortsatte att anfalla visar ändå på deras envetenhet.

Artikeln i The Daily Telegraph beskriver också de vidare verkningarna av händelserna. Exempelvis genomfördes en ordentlig utrensning av den lokala afghanska polisstyrkan efter attentatet. Kvar blev bara en handfull poliser som bedömdes som pålitliga. Den större offensiven i Helmand har också gett effekter. Talibanernas tidigare järngrepp om provinsen har släppts. Det är nu möjligt för både befolkningen och ISAF att röra sig friare mellan befolkningscentra.

När talibanerna har drivits bort från Helmand så ökar naturligtvis risken för att de ska söka sig till andra delar av landet där motståndet är svagare. Exempelvis de norra delarna där den svenska insatsen finns. Vår svenska insats har en mycket liten verkansdel med ett fåtal skytteplutoner. Förutom att vi är alldeles för få för att slåss på allvar så har vi juridiska begränsningar som gör att vi inte kan utnyttja oss av aktiv taktik som britterna.

Ytterligare en viktig lärdom är det brittiska agerandet efter polisattentatet. I en konfliktsituation där parterna hela tiden mäter varandras styrka är det viktigt att visa att oönskat beteende får allvarliga konsekvenser. Även om polismannen som sköt svenskarna var ensam så var han knappast isolerad. Han hade lokal anknytning och tillhörde med all säkerhet någon sammanslutning. I princip är det otänkbart att han agerade på eget bevåg. Därför borde svenskarna ha agerat mycket hårt mot sådana lokala potentater som antagligen hade kännedom om attentatsplanerna, eller i alla fall borde ha känt till dem.

Att förhålla sig passiv och agera undfallande i ett samhälle som det afghanska, föder bara förakt hos lokalbefolkningen. Därför gäller det att, precis som britterna, visa styrka och ge igen innan motståndarnas självkänsla har hunnit bli stärkt av ”framgångarna”.

Mer resonemang om talibanernas taktik och förmåga finns hos Wiseman, som länkar till denna dokumentär inifrån talibanernas led.

Som en fotnot länkar jag till en annan story i The Daily Telegraph där en pensionerad amerikansk general ondgör sig över förklenad europeisk militär, som inte ser sin uppgift som att strida, ”Gay Dutch soldiers responsible for Srebrenica massacre”.

Här är ytterligare ett perspektiv: Danska krigsveteraner tog sina liv (SvD)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: