Osmakligt om vådaskott

Aftonbladet har publicerat spekulationer om att Palmlöv och Andersson kan ha träffats av den egna sidans kulor när de stupade i Afghanistan i början av året.

Uppgifterna kommer från en läcka i den svenska polisutredningen. Bakgrunden till spekulationerna är att det vid obduktion verkade som om vissa kulbanor kom snett ovanifrån. Teorin är då att en kulspruteskytt i ett av de svenska fordonen ska ha vådaskjutit svenskarna. Inga kulor har dock kunnat tas omhand.

Personligen tycker jag att uppgifterna är både osmakliga och oansvariga. Dessa spekulationer måste uppfattas som mycket obehagliga av såväl de anhöriga som de stupades kamrater som var med vid händelsen.

För det första är det i princip omöjligt att avgöra kulbanor i en stridssituation eftersom förloppet ofta är mycket snabbt och rörligt. Svenskarna överraskades av en plötslig eldöppning. Många reagerar då instinktivt med att sänka sin kroppsställning, exempelvis att gå ner på huk eller kasta sig på marken. Om man blir träffad när man hukar sig, lutar sig framåt eller faller kan det mycket väl se ut som om kulan kommit ovanifrån (eller underifrån).

För det andra kan en van person se skillnad på de skador som olika typer av kulor och vapen orsakar. Skillnaderna beror av kulornas storlek, material, hastighet och vikt. Svenskar och afghaner har olika vapen och ammunition men frågan är om svenska rättsläkare bedömer skador från militära vapen tillräckligt ofta för att kunna se skillnaden?

Försvarsmakten och en av soldaterna som var med vid händelsen tillbakavisar uppgifterna om vådaskjutning. Men aftonbladet spär på med konspirationsteorier om försvarsmaktens agerande.

Vådaskjutningar förekommer visserligen i strid men man bör inte komma med sådana anklagelser utan att vara helt säker och klar över händelseförloppet. En vådaskjutning är ett mycket tungt ansvar att bära och spekulationerna gör knappast saken lättare för de sörjande anhöriga.

Morgonsur : Borneo : Aftonbladet : HD : DN : SvD : Aftonbladet : Aftonbladet : Aftonbladet : Aftonbladet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: