Fallen Vilks och Odell

Det är slående hur olika Lars Vilks och Anna Odell har behandlats av media och allmänheten.

Anna Odell blev kritiserad, jagad och slutligen dömd till böter, medan Lars Vilks får enhetligt stöd av media, allmänheten och rättsväsendet.

Anna Odell är dock överlägsen Lars Vilks både som konstnär och medmänniska. Hennes verk satte fingret på bristerna inom psykvården. Behandlingen av Odell påminde oss nämligen om alla de allvarligt sjuka människor, och deras anhöriga, som inte får den hjälp de behöver. Psykvården ägnade sig nämligen åt att förfölja Odell, trots alla fall där allvarligt sjuka människor har blivit avvisade av psykvården och därefter begått mord eller självmord.

Tvvärtemot detta lovvärda syfte har Lars Vilks bara lyckats befästa fördomar och förvärra motsättningar mellan människor. Resultatet av hans ganska taffliga och onödiga teckning är att han själv och Sverige nu är utsatt för hot från islamistiska terrorister, trots att till och med Osama bin Laden gav Sverige grönt ljus för flera år sedan. Mer klåparaktigt än konstnärligt, skulle jag säga.

De flesta som försvarar Vilks känner troligen inte till att han även har ritat en ”judesugga”, som är en grovt kränkande bild ur den äldre antisemitiska litteraturen. Denna ”judesugga” med kroknäsa har dock varken publicerats eller omnämnts i nyhetsmedia, eftersom den inte passar den mediala bilden av Lars Vilks som offer för muslimsk intolerans.

Den som inte tror på att Lars Vilks har ritat en ”judesugga” hittar den här. Tänk bara vad effekten hade blivit på Sveriges relationer med Israel, USA och den övriga civiliserade världen, om svenska tidningar hade valt att selektivt publicera Lars Vilks ”judesugga” istället för hans rondellhund! Vilket radarpar de hade varit, Vilks och Reepalu.

Allt detta visar att alla förlorar på att yttrandefriheten missbrukas för att skapa motsättningar mellan folkgrupper. Det är också därför som brottet hets mot folkgrupp tillkom, för att man inte skulle använda sig av religiösa eller etniska motiv för att hetsa folkgrupper mot varandra.

Såldes tycker jag att det är riktigt puckat att man försvarar Lars Vilks rätt till yttrandefrihet medan man tycker att Anna Odell borde ha hållit käften.

GP : HD : SvD : SvD : DN : DN

7 Responses to Fallen Vilks och Odell

 1. Karl Martell skriver:

  Skillnaden är att i Sverige anno 2010 tycker man att religiöst motiverade mordhot mot någon som avbildat en profet (hädelse är inte straffbart – än – i Sverige) är värre än att väcka åtal mot någon som spelat psykotisk och utnyttjat polis och sjukvård som kunnat användas bättre än att ofrivilligt hjälpa en konstnär.

 2. andersonchris skriver:

  Ett mordhot är ett mordhot, avsett motivet. Det är inte religionen som hotar och dödar, utan människor – och det klarar de även utan religion.

  Vilket tycker du är värst:

  (1) Att en ilsken muslim skickar ett SMS till Lars Vilks från Pakistan, eller

  (2) Att Mijail Mijailovic sökte psykvård ett tiotal gånger utan resultat. Så sent som några dagar innan han mördade Sveriges utrikesminister blev han återigen avvisad från psykakuten.

  Det hela är puckat.

 3. AAnders skriver:

  Vi har tryckfrihet i Sverige, vilket vi ska vara glada för. Anledningen till att folk stöder Vilks är att vi inte vill att folk i länder utan tryckfrihet eller religiösa männsikor ska kunna tvinga oss att överge den rättigheten. Däremot kan man väl fundera på hur genomtänkt det var att publicera rondellhunden.

  Soom Karl sa så tog Odell våra samhällsresurser i anspråk vid sitt upptåg, vilket jag inte tycker är okej. Däremot bör frågan tas upp.

 4. andersonchris skriver:

  Vilksfallet handlar överhuvudtaget inte om frågan OM vi ska ha tryckfrihet, utan VAD vi gör med den.

  Jag kan överhuvudtaget inte se att det finns något behov av att markera vår yttrandefrihet gentemot befolkningen i exempelvis Pakistan genom att avsiktligen förolämpa deras religion. I så fall är vi nog inte bättre än en skock snorungar som leker med tändstickor ”bara för att vi kan”.

  Om vi verkligen vill fira att vi har yttrandefrihet i Sverige så kan vi göra det genom att lägga av att köpa de tidningar som bara ägnar sig åt drevjournalistik eller pseudonyheter om deltagare i olika underhållningsprogram i TV.

  Om man vill ha verkliga nyheter nuförtiden så får man söka sig till utländska media, som kanske inte viftar med Tryckfrihetsförordningen, men som åtminstone ägnar sig åt rapportering, analys och faktakontroll av väsentliga nyheter.

 5. JohanR skriver:

  Jämförelsen mellan Odell och Vilks är mycket bra och helt relevant. Att använda i anspråkstagande av samhällsresurser som ett sätt att skilja dessa två åt är helt fel. Redan från början tyckte jag att det var ett billigt sätt att försöka ta bort fokuset från innehållet i konstverket.

  Och om man nu ändå vill leka räknemaskin kan man ju fråga sig hur mycket resurser från polis och andra myndigheter Vilks har kostat de senaste veckorna?

 6. intellektuellinvestering skriver:

  Men du måste erkänna att det uppkom en viktig debatt efter Vilks enligt många taffliga provokation. Summa kardemumma så är jag väldigt nöjd över det.

  Jag startade nyss min blogg, där handlar mitt första inlägg om just Vilksdebatten. Läs mer detaljerat där om du vill.

 7. Nisse skriver:

  Man kan alltid debattera om verkshöjd i konst. Odells var så lågt eftersom det innebar misshandel av andra. Det kan aldrig vara verkshöjd i ljugandet. Vill man avslöja dålig psykvård gör man en dokumentär . Vilks rondell hund kan man se på olika sätt. Dåligt tecknad, ja, ett budskap som tecknaren har, ett annat som kan tolkas.
  Vad står en rondellhund för? Varför uppstod de? En protest mopt det konforma samhället, en symbol för radikalsim och revolt mot det vi lever mitt i snurrar runt i. Alltså Mohammed som revolutionär. Vilken muslim skulle inte bli glad över en sådan bild?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: