Vilksparadoxen

Mordkomplotten mot Lars Vilks väcker en del frågor.

För det första är det självklart att Vilks ska ha polisbeskydd och att våra underrättelsetjänster ska agera mot hot från utlandet mot svenska medborgare.

Med det sagt tycker jag att de skarpaste frågorna ändå måste ställas till Vilks. Framför allt måste man undra varför han har valt att ställa till ett sådant rabalder. Vilks besvarade den frågan i en chatt anordnad av Svenska Dagbladet. I sammandrag berättade Vilks att han blev inbjuden att delta i en liten konstutställning på temat hundar. Då valde han att rita Muhamed som en rondellund eftersom han medvetet letade efter en provokation. Han ville visa att det fortfarade finns sätt för konsten att provocera, trots att många tror att det är omöjligt nuförtiden.

Den förklaringen håller inte i mina öron. Det är nämligen inte särskilt tabu att utmana religiösa föreställningar i Sverige. Tvärtom är det nog ganska vanligt att ifrågasätta religioner i ett av världens mest sekulariserade länder. (Om det inte handlar om privat andlighet förstås, för många religionsskeptiker kokar ju ihop sin egen häxbrygd av filosofiska och andliga föreställningar direkt från New Age-butiken).

Tyvärr verkar det som om Vilks har försökt bekräfta våra fördomar om muslimer istället för att utmana dem, som en riktig god konstnär antagligen skulle ha gjort.

Även om det förekommer vissa saker i den muslimska världen som ingen vettig människa kan tycka är bra, måste vägen framåt vara att skapa ökat samförstånd mellan vanliga människor med olika religionsuppfattning. Tilltag som Vilks spelar tvärtom rakt i händerna på de islamistiska extremisterna. De kan nämligen använda Vilks medvetet kränkande teckning som ytterligare ett bevis på att västerlänningar föraktar muslimer. Vanliga muslimer, som tycker att det är fel med våld och terror, kan ändå få känslan av att de på något sätt måste stå upp för sig själva.

Även om Barack Obama för tillfället är en av världens mest utskällda ledare tror jag att han har rätt i mycket. Särskilt förnuftig är inställningen att vi måste bekämpa den islamistiska terrorn men inte stämpla alla muslimer som terrorister. Om relationerna mellan vanligt folk med olika religionsuppfattning förbättras så kommer muslimerna förmodligen att göra jobbet åt oss genom att helt vända ryggen åt extremisterna.

Vad gäller yttrandefriheten så är den otroligt viktig. Tyvärr är det ju så att de inskränkningar i yttrandefriheten som finns, tex. hets mot folkgrupp, har tillkommit för att stävja intoleranta missbruk av yttrandefriheten. Vilks har ju också varit mycket förslagen genom sitt val att rita en söt liten hund som ingen svensk uppfattar som stötande men som muslimer i värsta fall kan uppfatta som en allvarlig kränkning av deras trosuppfattningar.

Om Vilks verkligen bara var ute efter att provocera så hade han säkert kunnat hitta på något annat med sin hund som hade provocerat alla, oavsett religionstillhörighet.

P.S. Det ska tilläggas att jag inte är särskilt insatt i islam, utan mitt inlägg grundas egentligen på allmänna föreställningar om tolerans och att det inte går att ”önska bort” en av världens stora religioner. Det handlar om att lära sig att leva med människor som man inte håller med om allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: