Klapp på axeln och spark i baken

Det är inte bara Sverige som kämpar i uppförsbacke när det gäller den militära insatsen i Afghanistan.

I USA finns exempel på att soldater i frontlinjen får bära hundhuvudet för misslyckade beslut högre upp i befälsskedjan. Ett sådant exempel är armékaptenen Matthew Myer som fick både en silverstjärna och en skriftlig varning för samma stridsinsats. Silverstjärnan är en av de högsta amerikanska utmärkelserna för mod i strid medan den skriftliga varningen innebär att all framtida befordran stoppas.

Händelsen som gav Myer både en klapp på axeln och en spark i baken var ett talibananfall mot en amerikansk postering nära byn Wanat i Afghanistan. Posteringen – som låg underbemannad och isolerad i en dalsänka omgiven av höga berg – blev plötsligt angripen av över 200 talibaner (med hjälp av ANP), som bröt igenom försvarsverken. Myer bidrog till att hejda anfallet, bland annat genom att kalla in flygangrepp mot en punkt som låg bara tio meter från hans egen position. För detta tilldelades han en silverstjärna. I striden dödades nio amerikaner och omkring 100 talibaner.

När händelsen granskades av militära utredare i efterhand så ansåg man att kaptenen inte hade gjort tillräckligt för att säkra posteringen från anfall innan talibanerna faktiskt anföll. Därmed tilldelades han också en skriftlig varning, som i praktiken utestänger honom from fortsatt avancemang. Det tycks inte spela någon roll att militära talesmän medger att posteringen var felplacerad och i princip omöjlig att försvara.

Med detta perspektiv kan man ändå tycka att de problem som den svenska insatsen möter i Afghanistan är relativt hanterbara.

Här är en video av samma händelse filmad av talibanerna.

Annonser

3 Responses to Klapp på axeln och spark i baken

  1. Wiseman skriver:

    Intressant och skrämmande.

  2. chefsingenjoren skriver:

    Vissa områden i Helmandprovinsen har USA slagits med talibanerna mer än tre gånger. Det börjar tyvärr i vissa fall lika Hamburger Hill. Man slåss om en bit mark som inte har något stratgeiskt värde.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hamburger_Hill

    ISAF måste identifiera vad som är deras egentliga mål. Säkerhet för befolkningen? Som reportaget visade så kände sig i varje fall befolkningen i denna by sig inte räskilt säkra.

  3. andersonchris skriver:

    Det tycker jag är en bra liknelse.

    Isaf har ju för det mesta det taktiska övertaget, men ett konsekvent strategiskt underläge.

    Samtidigt måste talibanerna bekämpas, annars blir Afghanistan aldrig stabilt. Däremot kommer vi aldrig att kunna besätta hela Afghanistan eller umgås konfliktfritt med lokalbefolkningen. Hearts and minds är ett rent villospår enligt mitt sätt att se.

    Möjligheten att lämna Afghanistan bygger egentligen på att Isaf agerar rapid reaction force som går in och rensar områden från talibaner. Därefter bör man genast dra sig tillbaka och lämna över till ANA och ANP att upprätthålla lugnet.

    Problemet är väl just att ANA och ANP än så länge är ganska vacklande både militärt och ideologiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: