Varför kritisera Israel?

Den 19 januari i år blev en hamasledare, Mahmud al-Mabhuhs, dödad på ett hotell i Dubai. Även om få personer sörjer en död terrorist har nyheten växt internationellt och nu även nått svenska nyhetsmedia.

Orsaken till uppståndelsen är att israeliska agenter tros ligga bakom och att dessa agenter tros ha använt pass från västländer som Storbritannien, Irland och Kanada. Detta har fått regeringarna i dessa länder att protestera. Dessutom riktas protester mot chefen för den israeliska säkerhetstjänsten.

Som vanligt tycks det tyvärr bildas en kö av personer som vill kritisera Israel, oavsett vad saken gäller. Därför är det viktigt att komma ihåg två saker. För det första är det inte alls säkert att Mossad låg bakom mordet. För det andra är det egentligen inget problem om de gjorde det.

Mabhuh var en person som valde våldets väg. Han var inblandad i kidnappning, mord, terror och illegal vapenhandel. Anledningen till att han var i Dubai anses vara att köpa vapen av Iran. Vapen som skulle användas i terrorkampanjer, exempelvis i Israel.

Mabhuh var naturligtvis själv medveten om att ha troligen skulle gå en våldsam död till mötes, ty alla som taga till svärd skola förgöras genom svärd (Matteus 26:52). Mord är fel men de som väljer att döda en mördare för att rädda oskyldiga liv gör ett mycket modigt val som är svårt för oss andra att kritisera.

Egentligen borde hela världen vara bekymrad över den oheliga allians som existerar mellan terrorister och vissa stater i mellanöstern. De tydliga kärnvapenambitionerna i dessa kretsar är ett allvarligt hot mot fred, säkerhet och liv i hela världen. Tyvärr verkar det som om israelerna är de enda som förstår allvaret i detta och och som är beredda att agera för att göra något åt det.

Därmed anser jag att man bör vara väldigt försiktig med att kritisera Israel för att de eventuellt hanterar ett väldigt allvarligt hot på ett resolut sätt som inte drabbar någon oskyldig.

SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN : Huffington Post

Annonser

10 Responses to Varför kritisera Israel?

 1. Red. skriver:

  Mycket välskrivet. Jag håller med till 100 procent.

 2. ABC123 skriver:

  Håller med. Är emot krig då det skapar en massa lidande för alla deltagande sidor och det är precis så här man ska undvika krig.

  Samma sak när Israel flygbombade den Irakiska kärnkraftsanläggningen. Briljant. Förhindrade säkerligen mycket lidande i mellanöstern.

 3. stockholmaren skriver:

  Som alltid så kokar det av upprördhet i pressen. Den skall veta allt och bättre. Men mördaren hade rest under någon annan identitet, alltså med falska dokument. Vilka och vems intresserar inte ens en enda journalist.Har chefen för Dubai polisen sagt något om det? För denne Hamasmördare(som kalas bara för Hamasledare) har väl också kapat någons identitet? I ett annat sammanhang så borde han inte ens få resa in i ett land om han var själv ansvarig för att ha kidnappat och mördat andra människor. Men här är upprördheten selektiv. Här gäller det inte rättvisa. Här skall en oskyldig? (mördare) försvaras för det högre målet att än en gång smutsa och dehumanisera ett litet land som befinner sig i krig för sitt eget överlevnad ett land som har ca.7 miljoner människor och som utnämnts i medierna till en stormakt och förbrytare på förhand. I en kamp och krig som för Israel aldrig har upphört mot 1,5 miljard hatare som applåderas och påhejas av en förledd påhejarklack! i Europa

 4. Lukas skriver:

  ty alla som taga till svärd skola förgöras genom
  svärd (Matteus 26:52). Visst är det fantastisk att helt plötsligt blandas religionen i ett mord för att rättfärdiga handligen..Refereade du till Matteus 25.52 då våra soldater stupade i Afganistan`?.nä. eller hur?. för nu är det också olika svärd Matteus talar om ,,kanske?

 5. andersonchris skriver:

  Lukas, jag blev mycket tagen när våra soldater stupade i Afghanistan. Jag tänkte på de anhörigas lidande och att dessa fina, unga killar som satsat på vårt försvar och som hade en ljus framtid i Sverige, hade blivit mördade av ett fegt patrask i förklädnad.

  Men jag skrev också att alla som klär sig i uniform och bär vapen måste vara beredda att döda eller att eventuellt dödas. Även om alla naturligtvis vill leva och gör allt för att det är fienden som ska stupa, så är krig oförutsägbart. Den skickligaste krigare kan råka stå på fel plats när något skjuts iväg eller briserar. Därför måste alla militärer vara försonade med tanken på döden. Det var jag själv när jag bar uniform och det tror jag att Johan och Gunnar var, även om deras anhöriga troligen inte var det.

  Slutligen, den terrorist som är beredd att olagligt mörda andra får vara beredd på att själv dödas. Allt annat vore orimligt.

  Dessa tankar tror jag ryms inom det som sägs i Matteusevangeliet, åtminstone hoppas jag det.

 6. […] Bloggat: Erik Svansbo, Aqurette, Israelnyheter, Sapere aude, MXp, Ilya Meyer, Gilboa, IiS, Chris Anderson. […]

 7. Arieh Fürth skriver:

  Ett alldeles utmärkt inlägg. Dessutom känns det väldigt bra att du, Chris, skriver på ett sätt i den här saken som vi idag inte är så vana att läsa och höra från Sverige här nere i Israel i dag. Tack även till Stockholmaren.

  Kolla gärna min blogg på http://meaktualiamm.blogspot.com/

 8. Sancak Beyi Emre skriver:

  Varför man är så griniga på Israel ? Jo för att alla verkar vara sympatiska för terrorism (som vissa väljer att kalla annat). Internationella konventioner följs för att onödigt lidande inte ska ske, men terrorister i majoritet varken kan dessa eller bryr sig om dem. Vilket gör att statliga organ får ta andra vägar för att det onödiga lidandet terrorismen orsakar minskar. Men den som lyckas förklara det för trädkramar liberalerna och vänster yuppies, så bör du får nobels fredspris 😛

  Emre

 9. Jonathan skriver:

  Jag håller med i sak, men anledningen till att kritik riktas mot Israel, åtmindstånde i det brittiska fallet, var att Israel hade en överenskommelse med britterna om att inte använda brittiska pass vid sådana här tillfällen.

 10. Matte skriver:

  Bra skrivet!

  Märkligt hur man i media kan kritisera Israel för allt möjligt utan bevis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: