Stupade hjältar hemma

Bild från Försvarsmakten

De stupade svenska hjältarna Johan Palmlöv och Gunnar Andersson är nu hemma i Sverige. Försvarsmakten har ordnat ett värdigt mottagande och omhändertagande av de anhöriga. Sorgen för de drabbade måste vara ofantlig.

Det som är mest beklagligt är inte att två skickliga soldater har stupat, för den risken hade de säkert accepterat innerst inne, även om alla naturligtvis hoppas på det bästa. Det värsta är att de inte stupade i ärlig strid utan i ett fegt överfall av en förklädd terrorist. Händelsen visar på det förakt och oresonliga hat som finns för de modiga och självuppoffrande västsoldater som gör en insats för de afghaner som inte själva kan ta tillvara sina rättigheter. Det viktigaste nu är att se till att den svenska insatsen har de bästa möjliga förutsättningarna för sitt arbete och att de har verktyg för att skydda sig mot alla försåtliga hot från talibanerna.

Dessutom måste jag nog ifrågasätta att Försvarsmakten roterar hem den drabbade plutonen för sorgearbete. Med den logiken skulle det inte finnas några militära förband kvar i Afghanistan eftersom de flesta har drabbats av förluster. En viktig del av att utgöra ett stridande förband är att klara av jobbiga händelser utan att lägga av eller klappa ihop. Där måste det nog ske en del tankearbete.

Med det sagt hyser jag den djupaste förståelse för alla som känner sig bedrövade, såväl anhöriga som kamrater. Livet har olika innebörd för olika personer men oavsett åskådning så bör man inte anse att någonting är förgäves eller utan mening.

Tiden är en gåva och det som följer efter är inte så skrämmande.

SvD : DN

Annonser

2 Responses to Stupade hjältar hemma

  1. Halldin skriver:

    Var inte denna pluton nästa för leave och man tog tillfället i akt när planet endå gick?? eller har jag ”hört” fel?

  2. andersonchris skriver:

    Det är många olika uppgifter och det verkar ju hårt att ställa in en planerad ledighet. Men det är viktigt att inte behandla soldater som veklingar för då blir de det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: