Stöd våra soldater

Enligt hittills obekräftade uppgifter så dödades de svenska officerarna på nära håll av en person som var klädd i afghansk polisuniform och som tidigare hade samarbetat med svenskarna. Därtill sägs att mannen inte tillhörde ett lokalt rövarband utan agerade på uppdrag av talibanerna.

Om uppgifterna stämmer så är händelsen inte en strid utan ett dubbelmord och därtill ett terrordåd riktat mot både de svenska soldaterna och den svenska allmänheten. Syftet med ett sådant dåd är naturligtvis att undergräva förtroendet mellan ISAF och de nationella säkerhetsstyrkorna, samt att påverka hemmaopinionen i Sverige.

USA har tidigare utsatts för liknande dåd, exempelvis i slutet av förra året då en tidigare pålitlig informatör sprängde sig själv i luften på en amerikansk militärbas och samtidigt dödade åtta säkerhetsagenter från USA. Detta visar att terroristerna i Afghanistan inte gör någon åtskillnad mellan svenskar och andra ISAF-nationer. Vi är alla mål.

För egen del är jag skeptisk till afghanistandoktrinen eftersom den har inneburit en alltför omfattande utarmning av det svenska nationella försvaret. Däremot är jag otroligt imponerad av de soldater, officerare och civila svenskar som gör en insats i Afghanistan. De företräder vår uppfattning om fred, frihet, säkerhet och demokrati.

Morden på de svenska officerarna är i sig ingen grund för att lämna Afghanistan, snarare tvärtom. Mycket riktigt har Försvarsmakten beslutat att snabbt förstärka insatsen med ytterligare en pluton.

Debatten om det svenska försvarets inriktning måste fortgå. Men de svenska soldaterna i Afghanistan förtjänar vårt odelade stöd, oavsett vad man tycker om insatsen.

SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: