Kalsongbombaren påverkar framtiden

Den nigerianske kalsongbombaren, Umar Farouk Abdulmutallab, är ganska osynlig i svenska nyhetsmedia. Det är lite konstigt eftersom hans attentatsförsök kan få en stor betydelse för den internationella säkerhetspolitiken under de kommande åren.

Amerikanerna är, med all rätt, chockade och arga över att deras omfattande säkerhetsapparat misslyckades med att hindra en känd al-Qaidasympatisör från att flyga till USA med en sprängladdning i brallorna. Omfattningen av detta misslyckande är häpnadsväckande med tanke på den information om attentatsmannen som faktiskt fanns tillgänglig.

Likt flera andra terrorister kom kalsongbombaren i kontakt med al-Qaida vid ett brittiskt universitet.  Han umgicks i radikala islamistiska kretsar vid ett universitet som är känt för att ha en öppen attityd mot just mer extrema islamister. Efter examen flyttade kalsongbombaren hem till Nigeria. Där gjorde han ett försök att få nytt visum till Storbritannien, vilket misslyckades eftersom an lämnade falska uppgifter i ansökan. Därefter försvann kalsongbombaren till Yemen där hans al-Qaidakontakt var lokaliserad. Kalsongbombarens far, som är en respekterad bankman, kontakade då den amerikanska ambassaden och berättade att hans son umgicks i extrema kretsar och hade försvunnit i Yemen, som är ökänt för sina al-Qaidagrupper.

Kalsongbombaren placerades då på amerikanernas grovlista över personer med misstänkta terroristkontakter men inga ytterligare åtgärder vidtogs. Till exempel så fick kalsongbombaren behålla sitt visum till USA och han placerades inte heller på någon varningslista för flygtrafiken. Först när kalsongbombaren satt på planet över Atlanten blev han uppmärksammad av amerikanska myndigheter, som beslöt att förhöra honom när han landade i Detroit. Det är en åtgärd som är ganska verkningslös mot en flyplansterrorist. Ett mer rimligt alternativ hade troligen varit att varna personalen ombord.

Undersökningen efter det turligt misslyckade attentatsförsöket visar att den amerikanska säkerhetsapparaten fortfarande glappar i kontaktytorna mellan olika organisationer. Den ökända rivaliteten mellan olika underrättelseorganisationer kvarstår och har i vissa fall intensifierats. Till exempel har Obamas CIA-chef, Leon Panetta, under en tid varit så kraftigt osams med regeringens egen samordningschef för underrättelseverksamheten, Dennis Blair, att medlare fick kallas in.

Det förekommer också uppgifter om att den särskilda relationen mellan USA och Storbritannien krackelerar från toppen och nedåt. Det kan vara en anledning till att USA inte fick information om kalsongbombarens förehavanden i Storbritannien.

För vanliga amerikaner måste hela historien te sig som både häpnadsväckande och oacceptabel. En särskild ironi är ju att vanliga amerikaner, med vanliga namn, i många år har haft svårt att flyga inrikes på grund av att de har haft samma namn som någon annan som har stått på myndigheternas varningslistor.

För Obama är underrättelsefiaskot mycket allvarligt. Bush försvarade alltid sin  impopulära utrikespolitik med att den i alla fall hade skyddat USA från fler terrordåd, och det stämde. Obama får nu kritik för allt, bland annat att kalsongbombaren åtalas vid vanlig domstol istället för de särskilda militärtribunaler som Bush inrättade. Skillnaden är att kalsongbombaren får en advokat och har rätt att tiga.

Kalsongbombarens attentatsförsök och det föregående underrättelsefiaskot kommer att kräva förändringar i USA:s utrikespolitik. Förhoppningsvis kan det leda till bättre och mer exakta metoder i kampen mot terrorn. Det bästa alternativet är naturligtvis att stärka samarbetet med de länder som har terroristgrupperingar men det finns också sämre alternativ, som nya krig eller allmänna frihetsinskränkningar.

Framför allt är det viktigt för allas vår framtid att vi slipper ett scenario där befolkningen i världens mäktigaste land betraktar omvärlden som entydigt fientlig och hotfull.

SvD : SvD : DN : DN : LA Times : The Daily Telegraph

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: