GM oresonligt om SAAB

Enligt General Motors beror problemen med att sälja SAAB på att ingen intressent faktiskt har haft de pengar som krävs för att köpa bolaget.

Det är en ganska intressant åsikt. SAAB:s situation är ju ganska typisk för ett läge då en djärv spekulant köper hela rörelsen för en krona (eller kanske en dollar, när det gäller GM) och sedan tar över all framtida affärsrisk.

Att avveckla ett företag kan, i det korta perspektivet, vara dyrare än att driva det vidare. Därför borde det vara mycket lockande för GM att lasta över ansvaret för rörelsen och avvecklingen på en annan part.

GM agerar ganska envist och oresonligt i frågan. Budskapet är att beslutet att avveckla SAAB är redan taget och det krävs ett alldeles enastående bud för att riva upp det beslutet.

SAAB är ett företag som ligger i Sverige och därför måste det amerikanska intresset för bolaget i dess nuvarande skick vara närmast obefintligt. Att driva nedläggningslinjen, med betydande ansvar och kostnader för GM, trots att det finns intresserade köpare, verkar således brista både på det logiska och affärsmässiga planet.

Den enda logik som visas är att GM har beslutat sig för att tömma SAAB på tillgångar. Utförsäljningen av teknik och verktyg till Kina gör det i praktiken ganska svårt att driva rörelsen vidare.  Dessutom finns planer på att integrera den nya 9-5 modellen i något av de bilmärken som GM behåller. Därmed blir inte mycket kvar utom en fabrik, personal och ett varumärke.

Att det fortfarande finns en tro på varumärket SAAB visas av att ingen mindre än den tuffe formel 1-chefen Bernie Ecclestone har satt ihop ett sista-minuten-bud på SAAB. För svensk del är det lite pinsamt att både förtroendet och kärleken för SAAB finns utomlands. Ecclestone sätter ju huvudet på spiken när han säger att SAAB är ett varumärke med gott renommé men som har blivit försummat av sin nuvarande ägare.

Den enda rimliga åtgärden från GM:s sida vore således att släppa SAAB till en av de köpare som vill försöka driva företaget vidare och som i alla fall får ta risken för en eventuell avveckling.

SvD : DN : BBC : BBC : SvD : DN

4 Responses to GM oresonligt om SAAB

 1. thomas skriver:

  Jo GM vill nog bli av med SAAB…

  Problemet är ju att de vill vara säkra på att få betalt – vilket de tydligen inte är med de köpare som hittills visat sig intresserade

  Det är ju därför som de velat ha lånegarantier från den svenska regeringen så att de kan flytta risken för att inte få betalt…

  Hade den svenska regeringen gått in med lånegarantier på ett tidigt skede så hade nog SAAB varit sålt nu

  Det är nog inte bara GM som varit oresonliga i denna fråga…

 2. andersonchris skriver:

  Snarare så tycker jag att det verkar som om GM har bestämt sig för att omsätta tillgångarna i SAAB på annat sätt än en rörelseöverlåtelse. Att sälja ut tillverkningsverktyg till Kina var ett exempel på det. Ett annat exempel är planerna på att integrera den nya 9-5 i något av GM:s kvarvarande märken.

 3. thomas skriver:

  Jo men det var ju efter att de fått klart fär sig att de inte skulle få några statliga lånegarantier från den svenska regeringen…

 4. andersonchris skriver:

  Jag håller med om att SAAB är ett svenskt intresse och att, i ett litet land som Sverige, staten kan tvingas ingripa på ett eller annat sätt. Naturligtvis tror jag på marknadsekonomi, men i vissa fall finns samhällsekonomiska intressen som gör att det i praktiken är befogat att bryta mot vanligtvis giltiga regler om att staten inte ska blanda sig i privat företagande. Sådana ingripanden har vi sett i de flesta av världens bilproducerande länder, utom Sverige.

  Skillnaden för svensk del är ganska tydlig. Medan de utländska bilproducenterna är på väg att återhämta sig, så försvinner både SAAB och Volvo. SAAB ska tömmas och läggas ner, medan Volvo ska flytta till Kina. Effekterna för Sveriges del är svåröverskådliga men kan knappas underskattas. Från att ha varit synonyma med det svenska undret, kommer SAAB och Volvo att få en negativ klang.

  Varje gång som SAAB och Volvo nämns i framtiden kommer de att påminna oss och alla andra om svensk svaghet, svensk passivitet och svenskt misslyckande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: