Terroristerna visar trynet

Attentatsförsöket ombord Deltas flygning från Amsterdam till Detroit på juldagen kom nog som en chock för de flesta.

Det är ännu oklart om den nigerianske attentatsmannen, Umar Farouk Abdulmutallab, agerade på uppdrag av al Qaida, men det är mycket som talar för det. Det finns uppgifter om att han rörde sig i radikala islamistiska kretsar och hade vistats i Yemen en tid innan han flög till USA. Det krävs också en del kunskap och planering för att hitta de hål i flygsäkerheten som Abdulmutallab utnyttjade för att komma till USA med en sprängladdning.

Att attentatsmannen är afrikan är också en händelse som ser ut som en cynisk tanke av traditionellt al Qaida-snitt. Syftet kan naturligtvis ha varit att skapa associationer med Barrack Obamas ursprung och underblåsa den misstro mot presidenten som finns i relativt stora grupper i USA.

Det mest allvarliga är naturligtvis att amerikanska myndigheter varnades av Abdulmutallabs egen far om att han kunde utgöra ett terrorhot på grund av sin umgängeskrets. Bortsett från det ringer alla varningsklockor inför en ensam man från ett land med tvivelaktigt anseende som reser till USA mitt under julhelgen utan att ha något normalt ärende där. Det finns också uppgifter om att Abdulmutallab, efter att ha studerat i London, vägrades nytt visum till Storbritannien under 2009 på grund av falska uppgifter i sin ansökan. Om man lägger till ett mycket iögonenfallande namn och den tidigare varning som amerikanska myndigheter fått, så återupprepas mönstret från 9/11 där varningstecknen fanns men inte togs omhand.

Händelsen belyser också hur svårt det är att bekämpa terrornätverk med konventionell krigföring. Enligt amerikanska uppskattningar finns det idag knappt 100 personer med anknytning till al Qaida i Afghanistan. Terroristerna har dragit vidare till Pakistan, Yemen och andra länder. Kvar finns de västliga styrkorna som tvingas bedriva ett mycket besvärligt krig mot allt större delar av civilbefolkningen.

För Storbritannien har attentatsförsöket särskilt tråkiga dimensioner. Abdulmutallab är nämligen ytterligare en attentatsman med koppling till brittiska universitet. Storbritannien har sett en kraftig ökning i islamistisk terrorism på grund av landets deltagande i krigen i Irak och Afghanistan. Det ger skäl för eftertanke om Sveriges militära deltagande utomlands, främst i Afghanistan. Om Afghanistankriget har fått välutbildade britter med islamisk bakgrund att bli terrorister så är det inte otänkbart att samma sak kan hända i Sverige. Till det ska läggas att Storbritannien förmodligen är världsledande när det gäller att bekämpa terrorism efter alla åren med IRA. Sverige skulle troligen ha en ganska brant inlärningskurva om detta drabbade oss.

För egen del tycker jag att krigen i Irak och Afghanistan var befogade, men av olika skäl. Det var viktigt för världsfreden att störta Saddam Hussein och hans söner. Det var också viktigt att rensa upp i Afghanistans träsk av opium, terrorism och människoförtryck. Tyvärr har situationen i Afghanistan kommit att likna den nedåtgående våldsspiral som drev på vietnamkriget. Nu när kriget i allt större omfattning bedrivs mot den lokala civilbefolkningen är det hög tid att tänka om.

Sveriges del i Afghanistankriget är mycket liten, på gränsen till obetydlig. Eftersom det senaste året inneburit en eskalering även för svensk del, är det dags att tänka till rejält innan vi själva befinner oss indragna i en våldsspiral som vi varken kan hantera eller dra oss ur.

SvD : DN

The Daily Telegraph: Detroit terror attack is a major intelligence and security failure

The Daily Telegraph: Yemen is the true home of Al-Qaeda

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: