ÖB:s julklapp

Precis före julledigheten kommer ÖB med en liten julklapp.

Försvarsmakten har nämligen beslutat att lägga ner planerna på en gemensam lägescentral (GLC/NOC) i en kontorslokal i Enköping. Vidare ska framtida beslut om försvarets ledning och samband underställas regeringen.

På sätt och vis kan man säga att detta är ÖB som slänger upp händerna i luften och säger ”Ok, vi tänkte fel, nu får regeringen bestämma.”

Försvarsministern Sten Tolgfors signalerade redan för några veckor sedan att planerna på GLC/NOC satt löst och att det i alla händelser var regeringen som skulle fatta beslut. Detta ser jag som ett tydligt exempel på att vi nu har en försvarsminister som är engagerad i sakfrågorna och alltmer besluten att få ordning på försvaret. Eventuellt kan detta tangera ett lite mer kontinentalt styresskick – men slutet gott, allting gott som man brukar säga.

Visserligen är det inget fel med idén att information från alla försvarsgrenar ska kunna samlas på ett ställe. Felet var genomförandet av GLC/NOC i en kontorsbyggnad i Enköping. Därmed skulle det bara behövas en enda bomb eller kryssningsmissil för att slå ut försvarets nervcentrum. Sverige var en gång känt för sina utmärkta stridsledningscentraler och det är inte så lite oroande att försvarsmaktens omställning innebär att man raserar allt som vi en gång var bra på.

Det blir alltmer uppenbart att Ryssland drivs av en revanschlusta som inte är mindre än den som tyskarna kände efter Versaillesfreden, och som ledde fram till andra världskriget. Faktum är att Ryssland förra sommaren hotade med att starta ett nytt världskrig. Dagarna efter vapenstilleståndet i Georgien förklarade Rysslands NATO-ambassadör att Ryssland skulle inleda ett kärnvapenanfall på väst om USA lät installera sin missilsköld i Polen. Denna nyhet rapporterades knappt i Sverige.

Sedan dess har USA lyckats skruva ner tonläget från Ryssland. Detta har dock skett genom en utpräglad eftergiftspolitik, som inte kommer att lösa problemet på sikt. Faktum är att Ryssland idag är enklare att hantera än det kommer att vara om fem år, med den militära upprustning som nu har inletts. Om några år kanske inga eftergifter i världen hjälper.

I det sammanhanget är utvecklingen av den svenska försvarsmakten under de kommande åren oerhört viktig.

Wiseman’s Wisdoms : SvD

3 Responses to ÖB:s julklapp

 1. Gusav Wasa skriver:

  Till Enköping är Ledningsregementet (LedR) f.d. S1 Upplands regemente lokaliserat, så ock övningarna med NBF/FMLS TS. Det var här som domedagslösningen GLC/NOC skulle landa.

  I Nyköping, närmare bestämt på Skavsta flygfält var Södermanlands Flygflottilj med dess spaningsdivisioner en gång i tiden lokaliserat.

  Numera är det Kustbevakningsflyget,, som på Skavsta upprätthåller rollen som Mellersta Sveriges främsta strategiska underrättelseinhämtningsresurs.

 2. NisseG skriver:

  Vill bara påpeka att även om F11 legat i Nyköping så har det aldrig varit aktuellt för GLC/NOC däremot Enköping.

 3. andersonchris skriver:

  Tack för att ni håller ordning. Jag visste förstås att det handlade om Enköping men skrev Nyköping av misstag (julruschen?).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: