Tolgfors v. Wiseman

Försvarsbloggaren Wiseman har skaffat sig en stor publik genom att blogga om någonting så bortglömt som det svenska försvaret. Även försvarsministern Sten Tolgfors läser Wiseman, vilket framgår av deras replikskifte om solidaritetsförklaringen.

Sten Tolgfors är en bättre försvarsminister än han får credit för. För egen del ser jag Tolgfors som en del av lösningen på det svenska försvarets problem, inte som en av orsakerna. Tolgfors försöker nog göra det bästa av den röra som han har ärvt och de snäva ekonomiska ramar som han får.

I diskussionen om solidaritetsförklaringen står jag dock mer på Wisemans sida. Alla begriper nog att Sverige inte skulle kunna hålla sig utanför en större väpnad konflikt i norra Europa. Även det gamla invasionsförsvaret byggde på att vi skulle samverka med våra grannländer vid en eventuell konflikt med Sovjetunionen, även om denna realitet doldes bakom en tunn slöja av neutralitet.

Problemet idag är att solidaritetsförklaringen är en lika tunn slöja och att det inte finns någon realitet bakom den. Tvärtom är Sverige en enorm säkerhetsrisk för de övriga länderna i östersjöregionen. Det finns inget som hindrar en fientlig angripare från att besätta vilken del av Sverige som helst, oavsett om det är Östkusten, Västkusten, Öresund, Norrbotten eller Gotland – eller allihop. Sverige är med andra ord ett säkerhetsmässigt vacuum som utgör ett enormt hot mot våra grannländer vid en eventuell konflikt.

Den enda gångbara solidaritetshandlingen från Sveriges sida är således att återigen bygga upp det nationella försvaret så att det blir mycket svårt för en angripare att inta de strategiskt viktiga områdena i Sverige.

SvD : SvD : SvD : DN

Annonser

3 Responses to Tolgfors v. Wiseman

 1. Oberon skriver:

  Intet nytt under solen…

  För att erhålla ett akademiskt och historiskt perspektiv på Tolgfors [uttalanden*] uppmanas den intresserade ta del av lundaprofessorn Wilhelm Agrells lysande och knivskarpa anförande vid Folk och Försvars Rikskonferens i sälen den 18 januari 2009.

  Vän av ordning undrar stillsamt om WA anförande inte gav Tolgfors anledning att i någon omfattning reflektera lite över det rimliga i regeringens försvars- och säkerhetspolitik. Uppenbarligen har så inte skett.

  Det är fortsatt så att allianslösheten ger oss möjlighet att själva bestämma hotbilden – en möjlighet som för närvarande nyttjas in absurdum.

  Länk till WA anförande:
  http://www.folkochforsvar.se/images/stories/pdf/agrell.pdf

  [*red. av Chris]

 2. Reinman skriver:

  Håller helt med i Din slutsats att en uppbyggnad av försvaret är ett måste. Är däremot mer tveksam till Din betygsättning av försvarsministern. En av hans uppgifter bör väl vara att FM erhåller ekonomiska resurser i alla fall i närheten av behovet, eller…??

 3. andersonchris skriver:

  Försvarsanslagen är ju framför allt ett demokratiskt beslut, så det kan man möjligen lasta riksdagsledamöterna för, men inte försvarsministern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: