Nord Stream förödmjukar Sverige

gazprom

Sverige har nu gett klartecken till den ryska gasledningen, Nord Stream.

Beslutet ger anledning till allvarlig oro. Den ryska gasledningen innebär nämligen både politiska och militära hot, förutom de rent miljömässiga problemen.

Östersjön är redan ett svårt drabbat hav, framför allt på grund av föroreningar från den östra sidan. Byggandet av en gasledning genom hela Östersjön kan knappast förbättra den situationen.

De politiska hoten från gasledningen kommer sig av att beroendet av rysk gas kan splittra EU och ställa olika medlemsländer mot varandra. Det har redan skett i och med att Tyskland, tillsammans med Ryssland, har utövat starka påtryckningar på Sverige att godkänna gasledningen.

Det militära hotet kommer sig av att Ryssland har visat en tydlig avsikt att bevaka och ”försvara” gasledningen med rysk militär. Ryssland har valt en oväntad sträckning på gasledningen, nämligen att den inte går i mitten av Östersjön, utan att den stryker förbi Gotland och Fårö på den västra sidan.

Enligt havsrättskonventionen (artikel 79) måste kuststaten, dvs. Sverige, godkänna sträckningen av en ledning (”The delineation of the course for the laying of such pipelines on the continental shelf is subject to the consent of the coastal State”). Trots starka reservationer från remissinstanserna, har Sverige valt att inte utnyttja denna rätt utan har godkänt den föreslagna ryska sträckningen, som både kränker och hotar svenska intressen.

Redan i somras förklarade Rysslands president att gasledningen skulle byggas, oavsett vad någon (=Sverige) kunde tycka om miljöproblemen. Han underströk detta genom att förödmjukande nog placera ut gasrören för konstruktionen i svenska hamnar i Blekinge och på Gotland. Samtidigt inledde Ryssland en massiv militärövning, Zapad 2009 (”Väst 2009”), som hade som uttalat syfte att öva skydd av den ryska gasledningen genom landstigning.

De enda områden utmed gasledningen där man kan landstiga är Gotland/Fårö eller Greifswald i Tyskland. Vilket är det mest sannolika målet, NATO-landet Tyskland med massivt försvar eller det ensamma Sverige helt utan försvar?

Sanningen är troligtvis att Sverige saknade både politisk och militär handlingskraft och tvingades acceptera Nord Stream eftersom landet är helt isolerat. När Sverige fortfarande hade sitt nationella försvar hade vi kunnat motsätta oss detta kränkande och skadliga ryska projekt helt enkelt för att vi hade förmågan att avvärja ett konventionellt angrepp mot svensk suveränitet.

Eftersom vi har avskaffat den förmågan blir vi en vante i händerna på stormakten Ryssland, idogt uppbackat av Tyskland. Sverige har inte blivit så förödmjukat sedan permittenttrafiken.

SvD : SvD : DN : DN

2 Responses to Nord Stream förödmjukar Sverige

  1. Archibald skriver:

    Mycket välskrivna och läsvärda inlägg Hr. Anderson.

  2. andersonchris skriver:

    Tack ska du ha. Försvarets dolda kollaps kan liknas vid en tyst hjärtinfarkt. Man knallar vidare, men hur länge?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: