Försvarets nya personalsystem

Försvarsmaktens besked att man inte kan anställa soldaterna i FS17 i Afghanistan, sätter strålkastaren på det nya personalsystemet.

Tanken, som presenterats av försvaret, är att en större del av personalen ska beså av kontraktsanställda som stannar i fem till åtta år. Det innebär att man dels måste göra sig av med en betydande del av de nuvarande officerarna, samtidigt som man fortlöpande måste rekrytera, grundutbilda och sedan specialistutbilda ny personal, som sedan lämnar försvarsmakten efter några år.

I huvudsak kan man se detta personalförsörjningssystem som en variant av de brittiska och amerikanska rekryteringssystemen. Förhållandena är dock markant annorlunda i Sverige och frågan är om ett sådant system kommer att vara tillräckligt för att bemanna försvaret med rätt sorts personal.

England och USA har nämligen använt sina krigsmakter tämligen kontinuerligt sedan de avskaffade värnpliktssystemen för 30 – 50 år sedan. Därmed finns ett stort behov av vanligt fotfolk som kan kliva in och strida utomlands. Dessa personer förväntas inte göra karriär inom krigsmakten, utan tjänstgör under några år innan de lämnar det militära.

Dessa fotsoldater rekryteras främst från socialt utsatta grupper, som inte har någon praktisk möjlighet till högre utbildning eller kvalificerade arbeten. I vissa fall sker rekryteringen i utbyte mot betald högskoleutbildning.

I Sverige saknas både behovet av stridande fotsoldater, och en socialt utsatt grupp att rekrytera dem från. Soldatlivet är oglamoröst och obekvämt under stora delar av den svenska väderkalendern. Dessutom är lönen för de kontraktsanställda avsedd att ligga på en nivå som motsvarar ett okvalificerat servicejobb.

Med det svenska studiemedelssystemet och en relativt god grundskoleutbildning, finns en chans för de flesta att utbilda sig. Dessutom finns en någorlunda fungerande försörjning vid arbetslöshet. Många kan nog tänka sig att arbeta i köket på en hamburgerrestaurang istället för att kräla i halvfrusen gyttja på ett övningsfält.

Således har jag personligen svårt att se att det svenska försvaret ska kunna locka till sig tillräckligt många rekryter av rätt sort. En annan fråga är vad dessa rekryter ska göra.

Om syftet är att fortsätta att skicka vaktstyrkor på internationella ”insatser” så kan man lugnt säga att det handlar om ett ändamålslöst resursslöseri i hösta skolan.

Annonser

3 Responses to Försvarets nya personalsystem

 1. Kreativ skriver:

  Man i den moderna statsförvaltningen finns lösningar på allt! Idag heter lösningen Offentlig Privat Samverkan, OPS. Alltså kan man köpa vilka tjänster som helst av civila entrepenörer. Snart har vi företaget Swedish Security Services (SSS) etablerat med internationell rekryteringsgrund. Via OPS köper staten billig arbetskraft från tidigare öststatsländer och utvecklingsländer. Via OPS kan vi personalförsörja militära förband till en billig penning, så att vi fina svenska kan ha finare jobb och högre löner. Via OPS kanske vi kan köpa tillgänglighet till hela förbandsförmågor, t.ex. ”vi behöver en brigad till Tchad under andra halvåret – har ni något på hyllan till en rimlig penning?”, ”Jo, vi har en lätt infanteribrigad inne då och vid snabb affär slänger vi in ett tyngre understödskompani!” Visst är utveckling vackert! Ovanstående är i praktiken infört och operativt, för det har jag sett i en flashig powerpoint!

  (OBS! Inlägget är i högsta grad fiktivt och ironiskt – för den som kanske skulle missa det…)

 2. andersonchris skriver:

  Jag har svårt att se en sådan utveckling för Sverige. Å andra sidan ska man inte vara så säker, med hänsyn till allt annat konstigt som pågår.

  Däremot har jag mycket svårt att se att tillräckligt många unga och välartade svenskar skulle slänga bort den viktigaste tiden i sitt liv, mellan 20 och 30, på ett farligt låglönejobb som inte ger möjligheter till ett kvalificerat yrke efter avslutad militär tjänstgöring.

  Det hela verkar som ett feltänk, men vi får väl se.

 3. En som jobbar mitt smeten på KH V skriver:

  1) Redan innan FS 17 åkte ut visste man på HKV att det med mycket hög sannolikhet inte fanns några medel för att anställa dem när missionen var slut. Men detta talade man med mycket små bokstäver.

  2) Många av de som ville få anställning har dessutom bara några månader till att de skulle varit anställda i FM mer än två år. När två årsgränsen passeras blir man tillsvidareanställd, dvs kan vara kvar till 61. Finns idag inga avtal som är 6 eller 8 år, eller någon annan tid. Det är bara drömmar i dagsläget, och regeringens vilja att ändra på arbetsmarknadslagarna får ju betecknas som i princip obefintlig.
  Då återstår enbart ett avtal mellan Arbetsgivarverket och Facket och det blir givetvis billigt……….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: