Arvet efter Stieg Larsson

Egentligen ska man inte lägga sig i personliga tragedier.

Arvstvisten efter Stieg Larsson har bara en tydlig förlorare och det är hans sambo, Eva Gabrielsson. Inte nog med att hon förlorade deras gemensamma framtid när Stieg dog av en hjärtinfarkt, hon blev också inblandad i en bitter strid om den litteratur som han skrev för dem båda.

Nu är saken inte så enkel som att Eva Gabrielsson har rätt i allt och att Stieg Larssons far och bror är helgjutna skurkar. Det är ju bara en tacksam journalistisk vinkling på denna tragedi. Det är ju allmänt känt att sambor inte har någon arvsrätt och att man bör skriva testamente om man väljer den formen av samlevnad. Enligt Gabrielsson valde hon och Stieg att inte gifta sig av säkerhetskäl, eftersom han ständigt var hotad av högerextremister. Detta är dock inget skäl att inte skriva testamente, eftersom det inte behöver offentliggöras i förväg.

En del anser att arvsordningen bör ändras så att sambor kan ärva. Detta skulle dock kunna leda till ännu oskäligare resultat. Om en gift familjefar, exempelvis, väljer att lämna fru och barn för att istället bo med sin sekreterare, så skulle barnen i praktiken bli arvslösa eftersom sambon, med arvsrätt, skulle kunna blåsa arvet efter mannen innan det kommer barnen till del. Dessutom är det ofta mycket svårt att avgöra om ett samboförhållande föreligger eller inte eftersom det kan finnas flera bostäder, samborna veckopendlar eller flyttar isär och ihop lite hursomhelst. Lösningen på alla dessa problem är ett testamente, och något sådant fanns inte.

Gabrielsson säger också att hon inte är intresserad av pengarna utan bara vill förvalta Stieg Larssons författarskap. Det går emellertid inte att skilja förfoganderätten över rättigeterna från de inkomster som dessa genererar. Om hon får fullmakt att ingå avtal om publicering, filmrättigheter etc. så kan hon också åsamka rättighetsinnehavarna ordentlig ekonomisk skada genom att ingå ofördelaktiga avtal. Eftersom Gabrielsson inte kommer överens med Stieg Larssons arvingar så kan de naturligtvis inte lita på att hon kommer att sköta deras rättigheter på ett för dem ansvarsfullt sätt.

Således återstår alltså endast att Stieg Larssons arvingar, av god vilja, delar med sig av inkomsterna från Stieg Larssons böcker. Hur de väljer att göra detta avgör de lämpligast själv men man kan ju notera att alla tre inblandade individer är ensamstående och i övre medelåldern. Därmed kommer det att finnas mer pengar att dela på än någon inblandad kan göra av med under sin återstående livstid.

Vad gäller Stieg Larssons ideella arv, så behöver Eva Gabrielsson nog inte oroa sig. En av fördelarna med litteratur är att böckerna talar för sig själva.

SvD : SvD : SvD : SvD

4 Responses to Arvet efter Stieg Larsson

 1. Factman skriver:

  Larsson ville ge allt till Kommunistiska Arbetareförbundets Umeåavdelning. Båda parter är skurkar. Larsson var 100% tydlig i sitt testamente, som han skrev efter att han blivit sambo, men glömde få bevittnat – vilket ju faktist är byråkrati. Ingen ifrågasätter ju att Larsson skrev tetamentet. Vem som än ärver borde således skänka alltihop till KAU, allt annat är att gå emot den avlidnes önskan.

 2. Örjan Balja skriver:

  Jag instämmer med dina synpunkter och åsikter. Men jag vill tillägga något.
  Men först, egentligen är det väl lite egendomligt att helt främmande personer har så mycket åsikter och tankar om andras problem och konflikter. Men vi har ju läst böckerna och fått en helt fantastisk läsupplevelse och därmed känner vi sympati för sambon i det läge då de faktiskt levt så länge ihop. Men, tänk att han har missat en stor litterär världshändelse som han är upphov till, världens näst mest sålda böcker.

  Som du skriver så är arvsordningen som den är och skall väl så förbli. Men det är lite konstigt att Eva G bara är intresserad av rättigheterna till böckerna, något svårbegriplig ståndpunkt.
  Hur som helst så tror jag att Eva vinner i poäng genom att hon ses som ”offer” och att far och bror tappar i anseende allteftersom tiden går.
  Lite konstigt igen att Eva G tycker att det är lågt av far och bror att gå ut i media (om det var lågt av media att gå ut med det, tja det säljer ju) med sitt erbjudande, jag tycker det är hon som vinner på det i längden genom att vara ”offer” och att bara ligga lite lågt.
  Men att gå ut med att ”bara” erbjuda 20 miljoner är ju löjligt när det finns en bok till i hårddisken, för i det erbjudandet ligger väl ett krav på att få även den boken isf.
  Att nu far och bror har ärvt upphovsrätten till de tre böckerna är som det är med lag och allt. Att visa sympati och respekt för Stieg Larsson kärlek genom livet tycker jag hör till god ton, inte minst nu när inkomsterna har blivit så överväldigande att alla tre har en fallskärm för resten av livet.
  Att ge Eva G 10 % på inkomsterna på trilogin och att ge henne upphovsrätten till den fjärde boken som ligger i hårddisken kan jag tycka vara en skälig överenskommelse. Men då måste Eva G lägga upp korten på bordet först, hur mycket material finns i datorn är det mer? Detta är väl inte minst vi läsare intresserade av, kanske inte nu men om några år, då vi förmodligen även har fått se trilogin i tv serie-format och vi vill ha mer. Då lär anseendet om far och bror bli än lägre.
  Tänk, sitta där med 200 miljoner då och inte må bra, inget kul.

 3. andersonchris skriver:

  Factman, jag tror att det där felaktiga testamentet till Kommunistiska arbetarepartiet skrevs på 70-talet och sedan glömdes bort. Om Stieg Larsson fortfarande hade menat allvar med det så borde han ha fått det bevittnat, annars är det inget testamente.

  Hursomhelst hade det väl varit det mest tragiska scenariot om testamentet hade varit giltigt. Vilken ironi – och inte ett öre hade kommit till nytta 😉

  Örjan, att ge Eva G procent på inkomsterna är nog inte det bästa med tanke på att hon inte lämnar några barn efter sig. En hygglig klumpsumma borde lösa saken.

  Egentligen förstår jag inte att de bråkar som de gör, förutom att arvstvister ofta präglas av oförnuft.

 4. Mattias skriver:

  Särkullbarn ärver före make, 3:1 ÄktB. Antar att så skulle blir fallet även om lagen ändrades så att sambor ärver varandra. Bra skrivet i övrigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: