Misslyckande i Afghanistan

Det misslyckade afghanska presidentvalet borde innebära en ordentlig tankeställare för ISAF och för Sverige.

Den första valomgången präglades av våld, hot och rejält valfusk till förmån för den sittande presidenten, Karzai, som utropade sig till valets segrare. Valdeltagandet var mycket lågt, framför allt i de omstridda södra provinserna, där högst 5-10% av den röstberättigade befolkningen röstade. På grund av alla oegentligheter tvingade ISAF-länderna fram en andra valomgång mellan Karzai och utmanaren Abdullah.

Abdullah drog sig emellertid ur den andra valomgången efter att ha träffat ett råd sammansatt av olika klanledare. Kanske stod det klart för Abdullah att han inte skulle kunna regera även om han skulle vinna valet. Den afghanske presidenten har nämligen mycket få maktmedel utanför Kabul, bortsett från inofficiella band med företrädare för olika stammar och klaner.

Detta bör vara en enorm besvikelse för amerikanerna och britterna, som har offrat hundratals soldatliv och åtskilliga miljarder dollar och pund på den militära kampanjen för en stabil stat i Afghanistan. Joe Biden har exempelvis sagt att valet har varit till mer skada än nytta för uppdraget i Afghanistan.

Den svenska insatsen har visserligen haft relativt få döda och skadade. Kostnaden har däremot varit relativt stor, både i absoluta och relativa termer. Bortsett från den direkta kostnaden på någon miljard om året, så kräver försvarets inriktning på insatser långt borta i utlandet, att dess organisation ändras och att resurser som behövs för att försvara Sverige måste läggas ner.

Den afghanska likgiltigheten inför en centralstyrd demokrati av västerländskt snitt innebär att vi måste fråga oss om det är värt att offra vårt nationella försvar för att skicka en liten styrka till bergen i Afghanistan.

Det afghanska folket förtjänade verkligen en chans, men som insatsen utförs idag handlar det mest om att späda på den våldsspiral som har härjat Afghanistan i decennier, om inte århundraden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: