Arctic Seas mörka hemlighet

Mysteriet med Arctic Sea är ingalunda löst.

De senaste uppgifterna gör gällande att fartyget har maskerats om till ett nordkoreanskt fartyg vid namn Jon Jin 2, ett fartyg som redan existerar. Fartyget har nu lämnat medelhavet och seglar ut i Atlanten igen. Enligt vissa källor ska fartyget ha bytt identitet redan i samband med den påstådda kapningen i somras. Båtens ägare, det ryska rederiet baserat i Finland, säger sig inte veta eller förstå ett dyft.

Återigen är det uppenbart att det är något väldigt speciellt med fartyget, lasten eller besättningen. Uppenbarligen finns det mycket starka intressen som kontrollerar vad som händer med båten. Eftersom fartyget kommenderades av den sovjetiska marinen så är det i princip otänkbart att de  sedan skulle ha lämnat över båten till tjuvar som har stulit den från rederiet.

Personligen har jag alltid misstänkt att fartyget har haft en last som är förknippad med militär kärnteknik. Vi vet att det finns några länder med starka kärnvapenambitioner och tydliga antipatier mot väst. Något av dessa länder står dessutom Ryssland ganska nära. Ryssland uppträder alltmer i motsatsförhållande till väst och särskilt USA.

En sak som är starkt förknippad med kärnvapen, förutom klyvbart material, är missilteknologi. Att tillverka en kärnstridsspets är bara första steget till militärt användbara kärnvapen. Det avgörande steget är att konstruera en tillförlitlig bärare, och det är det som många länder har haft besvärligt med.

Således misstänker jag att Arctic Sea kan ha burit klyvbart material och/eller missilteknologi till någon medlemsstat i the Axis of Evil, som president Bush så målande kallade dem på sin tid.

Även om Bush inte var något utrikespolitiskt geni så tror jag att Obamas mjuka linje är lika ineffektiv när det gäller världens mest inbitna förbrytarstater. De bara utnyttjar Obamas samtalsinviter för att vinna tid. Iran vet mycket väl att när de väl har tillverkat kärnvapen går det aldrig att vrida klockan tillbaka och att de i princip blir immuna mot omvärldens åsikter.

Den påstådda kapningen var uppenbarligen en dimridå och två saker som borde bekymra oss svenskar avsevärt är att (1) ryssarna beskyllde svensk polis för bordningen (trots att ”kaparna” talade ryska), och (2) att fartyget seglade runt mellan Gotland och Öland i flera timmar med spårningsutrustningen avslagen.

Att både Ryssland och NATO har lagt locket på i den här besynnerliga affären visar dels att det rör sig om någonting allvarligt och att båda sidorna vet var det handlar om. Annars skulle vi ha sett en ordentlig aktivitet från NATOs sida för att ta reda på vad fartyget sysslar med.

Om båda sidorna vet vad det handlar om så ökar också chanserna för duktiga journalister att ta reda på vad saken gäller. Att knäcka gåtan med Arctic Sea vore onekligen årets scoop, så sätt igång!

Annonser

6 Responses to Arctic Seas mörka hemlighet

 1. Per Larsson skriver:

  Klart att ryssarna kommer att misskreditera Sverige för den påhittade kapningen, mycket oroande, tänker på den ryska gasledningen.Putin anser kanske att Sverige inte kan hävda sitt territorium….

 2. Strandriddaren skriver:

  Att fartygets AIS var avslagen någon/några timmar betyder inte att fartyget var ”osynligt”, på radar så syns fartyget i alla fall. Däremot är det inget anmärkningsvärt att ett fartyg ligger och driver (för det var vad Arctic Sea gjorde) i några timmar, det gör många fartyg dagligen i Östersjön. Däremot kan man ju fundera över syftet med historien om poliser.
  Kanske existerar varken poliser eller kapare…

 3. Fredrik skriver:

  Det är helt uppenbart något skumt. Ryska marinen ska ha tillfångatagit kaparna samt skickat hem besättningen. Vilka personer är det som sitter häktade? Besättningen som intervjuats av svensk media vilka är dom?

  Vad kommer den ”nya” bestämningen från?

  Många frågor, inga svar.

 4. Per Larsson skriver:

  detta är en sådan gåta….undrar varför inte media går i gång på max? Är det för konstigt, som om det vore ett ufo, det blir oseriöst att skriva om?Som sagt, det ruggigaste tycker jag är det otroliga som påståss ha skett MELLAN öland och Gotland!

 5. Per Larsson skriver:

  Ruggigt för det verkar som om ” någon” läs Putin, vill ”sätta dit” Sverige.

 6. andersonchris skriver:

  Det är helt klart en provokation mot Sverige i två led, dels att kapningen påstås ha ägt rum på svenskt vatten (= Sverige klarar inte säkerheten i Östersjön), dels att svensk polis beskylldes för bordningen både från ryskt officiellt håll och i hela världsmedia.

  Kapningen är ju med största sannolikhet fingerad, vilket gör provokationen mot Sverige avsiktlig och högst allvarlig.

  Detta är i själva verket en signal, så hög som en mistlur, att Sverige omedelbart måste stärka sitt territoriella försvar.

  Vi har grannar med onda avsikter och betydligt större militär förmåga än oss själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: