Sveriges beredskap är …

amf1

Som försvarsvän känner jag ofta oro över utvecklingen i det svenska försvaret. Emellanåt kommer emellertid ljusglimtar som tyder på svensk militär fortfarande har ögonen på bollen.

I samband med att Ryssland håller en stor militär övning av gammal sovjetisk modell med en militär kraftsamling i Östersjön så markerar Sverige militär närvaro på Gotland. Först ut var det hemvärnet som övade på Gotland och nu är det försvarets beredskapsövning. Det som känns lite hoppfullt är att ÖB nu uttryckligen nämner försvaret av Sveriges territoriella integritet som en huvuduppgift för försvarsmakten.

Det enda felet i sammanhanget är naturligtvis numerären. Under beredskapsövningen ska hela försvarets förmåga testas med mark-, sjö och flygstridkrafter. Trots detta kommer inte mer än 1 600 man delta i övningen. Det är naturligtvis en försvinnande liten del och närmast lite tragikomiskt när detta benämns som Sveriges hela försvar.

Intentionerna är dock goda och det visar också att man har lärt läxan av Georgien eftersom den ryska styrkeansamligen som föregick invasionen ägde rum under sken av en militärövning. Vi är många som har varit bekymrade över det särskilda intresse som Ryssland har ägnat åt Gotland och försvarets övningar i september visar att man tar den oron på allvar.

Nästa steg är naturligtvis att börja bygga upp vår förmåga till territoriellt försvar så snabbt som möjligt. Första ledet i den processen är att avsluta Sveriges internationella insatser eftersom de endast stjäl resurser från sådant som är viktigare i försvaret.

Än finns det kanske tid att avsluta det pinsamma insatsförsvaret som endast har inneburit en enorm förstöring av Sveriges försvarsresurser.

SvD : mil.se : Värnpliktsnytt

5 Responses to Sveriges beredskap är …

 1. Flygsoldat Bom! skriver:

  Apropå, numerär!
  Som nyutbildad stridsflygare 1968, satt jag i högsta beredskap under WP inmarsch i Tjeckoslovakien!
  Under höstövningen samma år deltog 400 stridsflygplan. Jaha, jag skrev 400 stridsflygplan bestående av J29 Tunnan, A32A Lansen, S32C Lansen, J32B Lansen, J34 Hawker Hunter, J35A,B,D,F Draken, S35C Draken och den nya SK(A)60.
  Sveriges totala antal stridsflygplan var 1968 ca. 800!
  Det var tider det, grabbar!

 2. Alamo skriver:

  Men vilket svenskt riksdagsparti bryr sig? Vilket utanför riksdagen duger att rösta på? Jag är rädd att svaret på bägge frågorna är = inget!

 3. andersonchris skriver:

  Tidigare verkade det som om Folkpartiet skulle profilera sig på försvarsfrågan för att behålla försvarsvännerna inom alliansen. På senare tid har det dock varit tyst från de flesta utom Allan Widman (fp).

  Enda sättet att lyfta upp försvarsfrågan på den politiska dagordningen är väl att utnyttja alla kommunikationskanaler som finns idag.

  Exempelvis kan jag idag deklarera att jag vägrar att rösta på ett politiskt parti som inte inser vikten av att vi har förmågan att försvara vårt land mot rimliga militära hot.

 4. Stefan Emanuelsson skriver:

  När man tittar på en lista över flygflottiljer och regementen från 60-talet så finns det skrämmande lite kvar.
  Alla hade inte funnits kvar idag oavsett politik. Bl a tror jag flygvapnet överdimensionerades under andra världskriget. Men det räcker att jämföra oss med våra nordiska grannar för att inse att detta är lättsinne. Jag skulle inte montera bort låsen i huset bara för att jag sluppit inbrott i 20 år.

 5. andersonchris skriver:

  Det starka svenska försvaret var inte bara avskräckande utan även en inbjudan till vänligt sinnade länder. Det svenska flygvapnet var en kraft att räkna med och en viktig del i planeringen av ett eventuellt försvar mot ryskt angrepp på väst.

  Genom att ha ett starkt försvar fick vi de garantier som vi idag fiskar efter med vår ganska desperata och hittills ignorerade solidaritetsförklaring.

  Våra grannländer vet ju att vi är så militärt svaga att vi inte kan hjälpa någon annan, utan kommer att behöva hjälp själva vid en eventuell konflikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: