Stora journalistpriset ställs in

journalistpriset

Nåja, stora journalistpriset borde i alla fall ställas in i år.

Orsaken är den svenska journlistkårens oförmåga att greppa incidenten med Arctic Star. För alla utom de mest amatörmässiga betraktare var det uppenbart att det var en mycket onaturlig händelse som hade utspelats på svenskt vatten. Svenska media bedrev emellertid ingen granskande jounalistik. Istället återgav man intetsägande standardrapporter från TT blandat med osannolika ryska dementier.

Runtom i världen förstod man att något var allvarligt fel. BBC, CNN och The Times pumpade sina källor och kontakter och kom gradvis närmare sanningen. Det var inte bara timmer ombord. Kanske fanns det vapen. Kanske skulle de till Iran. Kanske var det den israeliska säkerhetstjänsten som ingrep. Få eller ingen av dessa rapporter återgavs i svenska media när de var aktuella, vilket väcker frågan om svenska redaktioner överhuvudtaget följer de stora nyhetskanalerna i världen.

Ansedda källor gör nu gällande att det handlade om rysk vapenteknologi som skulle till Syrien och/eller Iran. Vi vet till exempel att båda länderna har uttalade kärnvapenambitioner och att de samarbetar i frågan. Vidare sägs att den israeliska säkerhetstjänsten fångade upp informationen om lasten och meddelade ryska myndigheter att den inte skulle nå sin destination. I det läget valde ryssarna att själva kapa fartyget för att avstyra leveransen. Kort därpå reste israeliska företrädare till Moskva på en blixtvisit för överläggningar med den ryske presidenten.

Denna bakgrund är högintressant även för Sveriges del eftersom den dels visar vilken typ av grannar vi har i Östersjön, samtidigt som säkerheten på svenskt vatten uppenbarligen är obefintlig. Denna mycket dåligt täckta nyhet är således av större betydelse för oss svenskar än 99% av de övriga nyheterna, om allt från Let’s Dance till Anna Anka, som får utförlig täckning i svenska media.

Det är därför som stora journalistpriset borde ställas in i år som straff för kollektivt slarv.

SvD : DN

Annonser

2 Responses to Stora journalistpriset ställs in

 1. Mattias skriver:

  Man skall nog ta israeliska uppgifter om allt som gaeller Iran och Syrien med en nypa salt… det finns nog en viss s.k. agenda bakom detta. YNET kan nog raknas daerin….
  Foer oevrigt varfoer skulle Ryssland skicka S300 missiler pa detta vis? Ryssland gransar fortfarande till Kaspiska Havet, liksom Iran!

 2. andersonchris skriver:

  Ron Ben-Yishai brukar inte tala i nattmössan.

  Israels politik vad gäller Syrien och Iran är den enda vettiga, att förhindra att de skaffar sig kärnvapen. Tur att någon inte bara snackar utan även agerar i den frågan.

  Däremot är jag väl medveten om att Iran och Syrien har en ”agenda” och att man inte ska lita på ett ord de säger.

  Det gäller att välja sida: kärnvapengalna despoter, eller demokratins försvarare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: