Gripenaffären i klartext

Gripen2

Sverige lägger in en extra växel i hopp om att snyta den brasilianska flygplansordern framför näsan på Sarkozy.

Det är förstås meningslöst. Affären var naturligtvis uppgjord till fransmännens fördel när den brasilianska presidenten sa att den var det. Att han sedan fick backa berodde på att det fanns en massa braslilianska militärer, tjänstemän och politiker som förväntade sig att få säga sitt innan affären slöts. Den utvärdering som det braslilianska flygvapnet ska presentera unde hösten blir naturligvis ett beställningsjobb som stöder presidentens beslut, något annat vore otänkbart.

För SAABs och regeringens del måste detta nya misslyckande få praktiska konsekvenser. Det duger inte att gå in i ännu en upphandling med tron att en helt fri marknadsekonomi råder där det bästa och billigaste planet alltid vinner. Det som vinner är den bästa helhetslösningen. Vad denna är varierar naturligtvis från land till land men den omfattar nästan alltid (1) uppvaktning med ”provisioner” till centralt placerade personer, (2) industriellt utbyte och (3) storpolitiska fördelar. Sverige erbjuder i princip bara (2) och hamnar således på efterkälken.

Det smartaste sättet att sälja Gripen hade varit att ingå ett samarbetsavtal med en eller flera större nationer. Då hade vi kunnat erbjuda Gripen som en del i ett större paket utan att hamna i konkurrens med mäktiga nationer. Nu är det väl lite sent för det men med tanke på att Gripen levererar hög effekt till en liten kostnad och ännu mindre serviceorganisation, så finns det nästan alltid en potentiell nisch för Gripen.

Vi får inte glömma att Gripen redan fungerar utmärkt inom ramen för NATO och att tjeckiska Gripar faktiskt har använts till att övervaka luftrummet i de baltiska NATO-staterna under en tid. Att utnyttja Gripens exceptionella förmåga i internationell tjänst vore det absolut bästa sättet att stärka planets anseende. Fransmännen har exempelvis använt sitt plan, Rafale, i Afghanistan trots att planet är betydligt mindre färdigutvecklat och mer problemtyngt än Gripen. Bilden som skapas utåt är dock snarare den motsatta.

Den viktigaste lärdomen för den svenska regeringen är dock att vi inte längre kan räkna med att någon annan kommer att betala för utvecklingen av Gripen NG. För att ha ett svenskt flygvapen i framtiden så måste regeringen nu be riksdagen att satsa på nästa generation Gripen.

Alternativet, att Sverige tvingas köpa utländska stridsflygplan är mycket dyrare och i många fall sämre.

NyTeknik : NyTeknik : DN : SvD : SR : SR : VA : SSD : Di : PA : E24 : Wiseman‘s

Annonser

6 Responses to Gripenaffären i klartext

 1. Chefsingenjören skriver:

  Vi hade en internationell samarbetspartner i form av BAe inom Gripen International. Dom tappade sugen när dom insåg att vi svenskar var så in i bombens rättfärdiga, att vi anmäler oss själva när vi smörjer kugghjulen på samma sätt som alla andra vapenförsäljare i världen.

  En av våra stora svagheter i Brasilien affären är att vi stoppar export om ett land hamnar i en krigssituation. Brasilien är ute efter olja i sina norra delar och kan hamna i konflikt med det kraftigt upprustande Venezuela. Fransmännen har inte dessa moraliska tveksamheter.

 2. andersonchris skriver:

  Ja, BAe klarade att både paketera Gripen och smörja rätt handflator. Utan dem hade vi inte haft några europeiska användare.

  När man läser den brasilianska debatten så ser man snabbt om att det handlar om två alternativ. USA eller Frankrike. Brasilianarna är medvetna om att de amerikanska planen är bättre än de franska men de har samtidigt ett stort behov av att positonera sig mot den stora grannen i norr. Å andra sidan framhåller man fransmännens opålitlighet, exempelvis att de hjälpte engelsmännen att störa ut de franska Exocetrobotarna som Argentina försökte använda i Falklandskriget.

  Saab nämns bara i förbigående och man verkar inte ha någon uppfattning av vad planet innebär. Det är kanske inte så konstigt eftersom den Gripenversion som erbjuds ännu inte existerar. Det är ju lite uppförsbacke att sälja ett dyrt flygplanssystem som bara finns som datoranimation.

  Argumentet att Sverige inte ställer upp i krig faller emellertid eftersom Embraer skulle få full kapacitet att tillverka egna Gripar. Däremot är det nog ganska uppenbart att USA skulle lägga sig i den föreslagna tekniköverföringen på ett eller annat sätt. Inte första gången, om man säger så.

 3. Andreas skriver:

  Ni gissar vilt, så då gör jag väl också det…

  Att affären är klar tror jag inte på, det enda som är klart är att det INTE blir Rafale. Utspelet om att allt var klart var ett sätt att få Boeing och SAAB att bättra på sina bud. Frankrike hade just sålt ubåtar och helikoptrar för närmare 100 miljarder till Brasilien och de ställde säkert upp på ett sådant skådespel som tack.

  Sarkozy gick ju ut med siffror på Rafales kostnader som är alldeles för låga, aldrig att de kan flyga det planet så billigt, han frågade ju heller inte det delvis privatägda företag som tillverkar planet ifråga om det var korrekta siffror, de flesta som verkar insatta påstår att de inte var det.

  Att Frankrike skulle få sälja både ubåtar, helikoptrar och stridsflygplan skulle ju innebära att Brasilien lägger alla ägg i samma korg och det kan nog var en liten farlig sits, sedan tror jag inte att Frankrike i egenskap av ”stormakt” får några större fördelar gentemot Sverige, de är inte i närheten av USAs inflytande.

  Brasiliens flygvapen föredrar Gripen, då kan de få flyga mycket pga Gripens låga kostnader, Gripen vann ju faktiskt den tidigare upphandlingen som genomfördes för några år sedan.

  ”Det är kanske inte så konstigt eftersom den Gripenversion som erbjuds ännu inte existerar. Det är ju lite uppförsbacke att sälja ett dyrt flygplanssystem som bara finns som datoranimation.”

  Nja, det som Brasilien efterfrågar är ju bla industrisamarbete och det kan de ju få mer av om de får delta i samarbetet, det är ju faktiskt delvis upp till Brasilien att bestämma hur deras Grip kommer se ut. Med Gripen C/D har SAAB bevisat systemets tillförlitlighet och låga kostnader. Med NG-demon har man visat att starkare motor och tyngre last är möjligt, snart stoppar man in AESAn. Gripen NG är allt annat än ett högriskprojekt.

 4. andersonchris skriver:

  Vi är inte oense om att Gripen är ett fin-fint plan som ofta tilltalar piloter och flygvapenfolk.

  Däremot så är aldrig en stridsflygplansaffär så enkel. Stridsflygplan är faktiskt en rejäl prestigeprodukt både för säljaren och köparen och ju fler guldkanter som man kan sätta på avtalet desto bättre.

  Sedan gör du ett fel när du tror att brasilianare resonerar precis som du, d.v.s. som du, jag och alla andra svenskar. Det gör de inte. Brasilien har en annan kultur, en annan historia och ett helt annat geografiskt läge som präglar deras sinne (plus klimat, religion och allt annat som bestämmer hur folk fungerar).

  Flygplansaffären handlar de facto om hur Brasilien ska förhålla sig till USA. På samma sätt som Finlands val av Hornet var ett sätt att markera oberoende gentemot Ryssland blir Brasiliens val av Rafale ett sätt för Brasilien att markera oberoende till USA. Sverige har ingen funktion i det sammanhanget då vi är internationellt betydelselösa.

  Brasiliens president har ju tydligt uttalat att det inte spelar någon roll vad militären och parlamentet tycker, valet är hans och det kommer att inkludera en politisk och strategisk bedömning som väger över den tekniska. Naturligtvis är det redan beslutat. Sarkozy har sin deal och Lula kan inte bryta den. Allt annat är ett spel för gallerierna.

  Naturligtvis händer det att köpare spelar ut säljare mot varandra, som norrmännen gjorde. Men när två folkvalda presidenter ställer upp på presskonferens och säger att de har träffat en överenskommelse så kan den ena av den inte bara säga ”glöm det” nästa dag. Det finns faktiskt oskrivna regler för hur statschefer beter sig.

  Gripen är ett fantastiskt plan som jag personligen beundrar, men Sverige erbjuder inte tillräckligt mycket som säljare för att komma ifråga i de flesta upphandlingar. Att vi inte klarar av att utveckla Gripen NG, utan raggar en betalande utvecklingspartner i en upphandling där konkurrenterna erbjuder färdiga produkter, är bara djupt pinsamt för Sverige.

 5. Andreas skriver:

  ”Sedan gör du ett fel när du tror att brasilianare resonerar precis som du, d.v.s. som du, jag och alla andra svenskar”

  När menar du att jag gjort det?

  ”Men när två folkvalda presidenter ställer upp på presskonferens och säger att de har träffat en överenskommelse så kan den ena av den inte bara säga ”glöm det” nästa dag. Det finns faktiskt oskrivna regler för hur statschefer beter sig.”

  Det sades aldrig att köpet var klart, man sa att man skulle gå vidare med förhandlingarna. Om vi antar att Sarkozy ställde upp på att hjälpa Brasilien att få ett bättre pris på F-18 eller Gripen så blir han nog inte ledsen om Brassarna säger ”glöm det”.

 6. andersonchris skriver:

  Fransmännen har ett enormt stort behov av att sälja det misslyckade planet Rafale utomlands. Därmed skulle Sarkozy inte ställa upp på det spel som du föreslår eftersom det skulle ge en nådastöt åt den franska värdigheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: