Svensk integritet i fara

Gripen

Enligt uppgifter i SvD ska Försvarsmakten ha avvisat ett försök till kränkning av svenskt luftrum i torsdags.

Efter ett larm om att utländskt militärflyg flög mot svenskt luftrum skickades två JAS Gripen upp från F17 Kallinge mot Gotland. Väl på plats kunde de svenska planen avstyra kränkningen.

Försvaret vill inte avslöja nationaliteten på de främmande planen men det är nog ingen överdrift att påstå att det mest sannolika är att kränkningsförsöket hade något samband med den ryska storövningen i Östersjön.

Sedan Georgienkriget för ett år sedan har Ryssland ständigt ökat sin militära profil och använt sin krigsmakt för att nosa på de gränser som var som mest heta under kalla kriget. Ryssland har även återupplivat de storskaliga anfallsövningar som Sovjetunionen bedrev under kalla kriget.

Ingen lär väl glömma att truppansamlingen inför angreppet på Georgien utfördes under täckmantel av en stor militärövning i gränsområdet.

Vi är många som är bekymrade över det ryska intresset för Gotland. De gotska lokalpolitikerna har tagit emot pengar för att låta ryssarna bygga ut hamnen i Slite och använda dem som bas för konstruktionen av gasledningen Nord Stream.

I egenskap av den enda försvarslösa staten i Östersjöregionen så är det sannolikt att vi kommer att se mest av den ökade militära aktiviteten från Ryssland.

Det kommer sannolikt visa sig att några hundra man med pansarbilar i Afghanistan inte räcker särskilt långt för att hävda våra gränser.

Annonser

6 Responses to Svensk integritet i fara

 1. Zico skriver:

  Kloka ord som vanligt Chris. Jag hoppas dock innerligt att vi som ser detta hot aldrig behöver försättas i situationen där vi kan säga ”vad var det jag sa”… Hellre att lugnet får råda och vi får utstå åtlöje från rödgröna pacifister.

 2. andersonchris skriver:

  Helt ense på den punkten.

  Obehagskänslan i magtrakten börjar dock bli påtaglig. Med nygammal rysk logik är Gotland ett närmast självklart byte och fler och fler tecken pekar åt fel håll.

  Det är helt uppenbart att ryssarna utnyttjar amerikanernas krig mot terrorn och nya mjuka linje mot forna fiender för att bråka sig tillbaka mot en delad förstaplats i världsherravälde.

  När vi nu kan se tillbaka på en närmast osannolikt klantig avveckling av det svenska försvaret är den enda fråga som återstår ”varför?”.

  Pengar har ju alltid funnits till allt möjligt. De vidlyftiga och onödiga sjukskrivningarna under de senaste 10 åren har kostat dubbelt eller tredubbelt så mycket som försvaret. Wiseman påpekade häromdan att biståndsbudgeten tangerar försvarsbudgeten.

  Frågan är då varför riksdagen har valt att lägga ner statens mest grundläggande ansvarsområde, att försvara sitt folk och sitt territorium?

 3. Zico skriver:

  Det har jag inget svar på Chris. Tolgfors verkar nu ha kommit underfund med att vi ska ha en välutrustad, kompetent armé som ska kunna mobiliseras snabbt. Att nu denna armé som ska mobiliseras ”inom bara några månader” (hur snabbt kunde Sverige skaka igång sitt värnpliktsdrivna insatsförsvar – när vi hade sånt?) och ska ha topp-utrustning, ska bestå av en styrka som knappt har en chans att försvara Kapellskär med omnejd utan att resten av landet är helt oförsvarat, det verkar herr Tolgfors strunta gladeligen i.
  Det som förvånar mig dock, är att det krävdes att Ryssland gick in i Georgien innan nämnde försvarsminister fick upp ögonen för på vilken nivå Ryssland för krig, något som torde varit elementärt för vilken rudimentärt historieintresserad som helst. Vad har han för rådgivare egentligen då något som en försvarsintresserad amatör som jag tyckte var normal rysk militärdoktrin, var något nytt, hemskt och oroväckande?

 4. Chefsingenjören skriver:

  Vi kan ju alltid vid ett eventuellt ryskt anfall mot Gotland skicka vårt detachement Afganistan och lömskt anfalla ryssarna i ryggen. Det dom helt enkelt inte har insett är att vi sluga svenskar har gillrat en fälla… 🙂

 5. Morgonsur skriver:

  Skall man vara lite elak och raljera litet vaknade vi i Sverige till efter Georgienkriget och bestämde oss för att skaffa en bättre kapacitet än vi tänkt. Därför har vi nu börjat bygga vad som i praktiken är en mindre kopia av det Georgiska försvar som krossades på ett par dagar.

  De hade förresten också ett ”insatt insatsförsvar” som ju som bekant hade lite svårt att hinna hem innan kriget redan var slut…

  http://morgonsur.wordpress.com

 6. andersonchris skriver:

  Chefsingenjören, aha, de senaste årens försvarsbeslut är alltså en gigantisk, omvänd maskirovka? Smart, mycket smart. Om vi fortsätter med att bygga upp insatsen i Afghanistan med 500 man om året så har vi en tillräckligt stor styrka för att eventuellt göra något om 1000 år 😉

  Morgonsur, den viktigaste läxan av Georgienkriget är nog just hur värdelöst det är att ha nära förbindelser med NATO utan ett fullvärdigt medlemskap. Georgien stod närmare NATO än Sverige gör, men det hade de tji för.

  Zico, det är svårt att hitta någon enskild att skylla på. Tolgfors sköter ju bara det uppdrag han har fått och faktiskt har han sedan Georgienkriget haft vettiga synpunkter, även om hans handlingsutrymme är beskuret.

  Om det är någon som ska anklagas så är det väl faktiskt det svenska folket självt som inte har brytt sig om försvarsfrågan, vare sig i debatten eller i valen. Om det hade funnits en rejäl opinion för ett starkt försvar så hade ju politikerna fått spara på något annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: