Fuglesangs läxa till Sverige

Discovery

Rymdfärder är vår tids babels torn.

Rymdfärder är ett bevis på vad människor kan åstadkomma om de sluter sig samman och arbetar mot ett gemensamt mål. Egentligen är det ganska otroligt att människan, som för inte så länge sedan levde i hyddor och tillverkade verktyg av pinnar, idag kan resa ut i den akut dödliga rymden och leva där.

Christer Fuglesang är också en stor förebild för alla svenskar. Han och hans familj genomgick år av svårigheter och motgångar samtidigt som han blev hånad av svenska folket enligt jantelagens alla paragrafer. Så en dag satt han plötsligt där, fastspänd i en amerikansk rymdfärja som dånade iväg ut i rymden.

Trots avsaknaden av stöd från Sverige, trots alla åren i Ryssland, trots åldern, trots allt annat hade Fuglesang tagit sig en plats som vi andra bara kan drömma om men aldrig uppnå. Han är nu en av bara några hundra människor som har besökt rymden. Och han har gjort det två gånger.

Rymdresor är för övrig bland det viktigaste som vi människor kan ägna oss åt för att utvecklas som släkte och förstå vår utsatta situation. Endast med den enorma, sterila rymden som kontrast blir det tydligt hur värdefull och ömtålig  den vackra, levande planeten jorden är.

Jag har aldrig hört en austronaut (eller kosmonaut) säga att mänskligheten behöver fler krig eller mer miljöförstöring, snarare tvärtom.

SvD : SvD : DN : DN : DN

One Response to Fuglesangs läxa till Sverige

  1. Morgonsur skriver:

    Jag sade en gång under den tid Fuglesang hånades som värst för både frisyr och sätt att vara, att ”vänta bara tills han en dag har varit uppe – då blir det annat ljud i skällan”.

    Ibland är man glad att få rätt.

    http://morgonsur.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: