Upptrappning i Afghanistan

CV90

Försvaret meddelar nu att den svenska insatsen i Afghanistan ska förstärkas ytterligare till hösten.

Förstärkningarna innebär att insatsen får ytterligare en skyttepluton utöver den som redan finns på plats, samt fler rådgivare som ska utbilda afghansk militär och polis. Dessutom skickas ytterligare tre stridsfordon 90 och fler pansarterrängfordon Galten. Naturligtvis är förstärkningarna bra eftersom de ökar svenskarnas säkerhet och förmåga att utföra sina uppgifter. Däremot finns det anledning att fundera över några möjliga problem.

Ett problem är att den svenska insatsen kommer att öka sin profil avsevärt, vilket medför risk för fler och mer omfattande stridigheter med afghanska motståndsmän. Om hotet eskalerar kan två skytteplutoner visa sig vara för lite för att kontrollera situationen i Sveriges vidsträckta PRT. Andra länder som håller en hög millitär profil i sina PRTs, som exempelvis Tyskland och Kanada, har stora battlegroups på över tusen soldater, vilket inte alltid räcker för att hålla kontrollen. Svenskarnas CV90s medför dock att de ändå kan behärska en stridsplats med relativt få man men de är begränsade till antalet platser som kan kontrolleras.

Galten är en potentiell problemkälla av stora mått. Fordonet har en del problem som gör den ganska farlig och svåranvändbar. Exempelvis är den ganska hög och smal med en hög tyngpunkt. Det medför att fordonet lätt tippar. Det har ockspå medfört att man inte kan montera en tung kulspruta, som är önskvärt. Med ökad bepanring för skytten (nödvändigt) kan fordonet bli ännu mera topptungt och vingligt. Dessutom har fordonet bara den lägsta skyddklassen för pansrade fordon, vilket medför att det är sårbart för pansarbrytande vapen, större projektiler eller större sprängladdningar. Fordonet har ungefär samma skyddsklass som amerikanernas Humvee, som har orsakat många dödsfall och inte gärna används i Afghanistan. Humvee är dessutom stabilare och tar en tung kulspruta. På kort tid har minst tre Galtar blivit körodugliga i Afganistan, vilket knappast bådar gott för framtiden.

Om de svenska förstärkningarna provocerar fram fler angrep mot insatsen kan vi snart behöva ännu mer förstärkningar, med fler skytteplutoner och fordon. Detta kan i sin tur öka exponeringen mot motståndsmännen ytterligare och leda till en upptrappningsspiral. Vi riskerar alltså att få en allt större, dyrare och långvarigare insats.

Om vi ska gå den vägen måste nog insatsen få en tydligare militär profil. Det innebär att svenskarna får mandat att söka upp oroshärdar för att skapa lugn samt mer utrustning för strid, exempelvis handgranater, granatgevär, granatkastare, prickskyttegevär och kulsprutor.

Halvmesyrer funkar sällan i det civila men i militära sammanhang är de rentav livsfarliga. Dessutom tycker jag att vi bör ha en ingående debatt om vi verkligen ska satsa mer resurser på insatsen i Afghanistan när säkerhetssituationen i vårt närområde börjar se mindre tillfredsställande ut. Jag är i princip för stora och tunga svenska utlandsinsatser men det får inte ske på bekostnad av vår försvarsförmåga längre.

Troligen bör de få miljarderna i försvarsbudgeten nu satsas hemma istället.

Annonser

2 Responses to Upptrappning i Afghanistan

  1. kkwedtg skriver:

    Sverige har inget i Afghanistan att göra , och inga andra ockupanter heller för den delen!

  2. andersonchris skriver:

    Talibanerna är också ockupanter, som dessutom avsiktligt plågar och förtrycker civilbefolkningen. Därmed är det nödvändigt med en internationell intervention som försöker skapa ett stabilt land med en fungerande centralmakt, där afghanerna kan välja sina egna ledare och leva fria från förtryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: