Sanningen bakom organartikeln

I bråket omkring Donald Boströms artikel om påstådd israelisk/judisk organstöld är det många som kräver att Israel ska förstå hur det fungerar i Sverige. Tvärtom är bråket en utmärkt anledning för oss svenskar att själva förstå hur det fungerar i Sverige.

Efter flera decennier av ensidig rapportering av konflikten i mellanöstern är det en ganska stor del av den svenska befolkningen som automatiskt tror att Israel är skyldigt till allt elände. Därmed krävs inte längre några bevis för påståenden om israeliska övergrepp eller oegentligheter. Det räcker med enbart påhittade anklagelser för att de flesta svenskar ska tro att Israel är skyldigt. ”Nu är de igång igen” blir den vanliga reaktionen.

Om man sätter sig in i de verkliga förhållandena i och omkring Israel blir det emellertid uppenbart att Israel är en demokrati som för det mesta reagerar förnuftigt och återhållsamt i en mycket besvärlig situation. Inte utan självkritik, dessutom. Dilemmat är ju att den palestinska befolkningen i flera decennier har använts som en bricka i ett spel. Korrupta palestinska ledare har blivit rika och berömda på sitt folks lidande, som de inte har behövt dela. Omkringliggande länder som vill undergräva Israels existens underblåser konflikter mellan palestinier och israeler och vägrar sedan ta emot flyktingar från omådet.

Egentligen är det inte så svårt att förstå den israeliska upprördheten. Det enda som krävs är att lägga ihop de hemska förföljelser som utspelades i Europa under andra världskriget med det tragiska faktum att varje generation av israeler har tvingats kriga för att försvara sin existens. I det ljuset framstår det svenska försvaret av varje idiots rätt att oemotsagd framföra idiotiska åsikter, som ganska banalt och naivt.

En sak bör väl nämnas om det påstådda förbudet i ”grundlagen” för politiker att kommentera eller kritisera uppgifter i massmedia. Det existerar inte. En av Sveriges grundlagar, tryckfrihetsförordningen, innehåller ett förbud mot censur, d.v.s. att myndigheter inte i förväg får stoppa en publicering. Eftersom Boströms artikel redan är publicerad så är censurförbudet inte tillämpligt. För det andra finns en bestämmelse om att den som har publicerat något bara får fällas till ansvar för det av allmän domstol. Det är inte heller tillämpligt eftersom israelerna inte begär att regeringen ska straffa Boström, bara distansiera sig från hans artikel.

Således är det fullt möjligt även för politiker och myndigheter att på ett rimligt och sakligt sätt kommentera och bemöta uppgifter i massmedia. I själva verket sker det varje dag, vilket man snabbt blir varse om man slår upp tidningen och börjar leta efter citat av politiker och myndighetspersoner. Om alla dessa citat ska anmälas till JO, JK eller KU så får de nog anställa mer folk.

Från svenskt håll påstås det att Israel är isolerat och har skämt ut sig med sin reaktion. Jag tvivlar på det. Det finns många länder i världen, företrädelsevis i den västra världshalvan där vi hör hemma, där man inte tycker att det är OK med sådana artiklar som Boström skriver. Israel har också mycket mäktiga vänner. Mäktigare än Sveriges vänner. Boströmincidenten gör nog tyvärr bara att Sverige blir uppskattat i helt fel huvudstäder i världen, som exempelvis Pyongyang, Caracas och Teheran.

Den diplomatiska krisen hade säkert kunnat undvikas med ett snabbt uttalande från lämplig svensk minister om att regeringen inte på något sätt delar de uppfattningar som framförs i artikeln.

Ett sådant uttalande hade inte bara varit fullt lagligt utan även ganska smart.

2 Responses to Sanningen bakom organartikeln

  1. leo skriver:

    Tack för ett ovanligt insiktsfullt inlägg. Jag instämmer helt och hållet. Tack!

  2. Marcus skriver:

    Fenomenalt bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: