Odell med förstoringsglas

Konstfacksstudenten Anna Odell sätter förstoringsglaset på vårt samhälle utan att vi förstår eller ens lägger märke till det.

För det första visar hon på bristerna i psykvården, som är viktig för oss alla. Förmågan att ta han om psykiskt sjuka människor på ett värdigt sätt är ett mått på vår grad av civilisation. Vi är alla medvetna om hur illa det är ställt med den civilisationen. Våra gator befolkas av psykiskt sjuka uteliggare. Människor som är i kris söker vård men avvisas gång på gång innan de slutligen skadar sig själv eller andra. Samtidigt kan en människa som inte är sjuk få brutal tvångsvård genom att låtsas vara sjuk. Således avslöjar Odell psykvårdens djupa oförmåga att hjälpa rätt personer.

Genom det rättsliga efterspelet visar Odell även upp det beskäftiga och småsinta samhället där rättsväsendet lägger ner stora resurser för att åtala Odell i ett försök att fälla henne till böter – för att hon låtsades vara sjuk och blev fastspänd och nerdrogad. Detta samtidigt som gamlingar blir rånade och nerslagna av gäng och den organiserade brottsligheten växer sig allt starkare utan att någon hamnar inför rätta.

Således kan jag bara säga tack, Anna. Starkt jobbat!

SvD : SvD : DN

One Response to Odell med förstoringsglas

  1. Chefsingenjören skriver:

    Själv tycker jag hela händelsen var någon slags meta-konst. En dokumentation av dagens samhället och dess fixering vid individen. Tyvärr så tycker jag Odell lyckades göra lite för lite av denna sida av saken, men jag tror hon togs lite grand på sängen av medieintresset.

    Hade hon haft det i åtanke redan från början hade det varit lysande! Ska bli intressant att se vad filmmaterialet kan leda till i form av en dokumentär…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: