Strid för fredens skull

afgh

Debatten om Sveriges insats i Afghanistan har nu fått det omfång den borde ha haft från början. Det är viktigt att diskutera förutsättningarna för användning av svenska styrkor utomlands.

Att det finns ett betydande svenskt motstånd mot insatsen är klart med hänsyn till vår moderna pacifistiska hållning. Jag kan förstå att många känner en känslomässig och förnuftsmässig motvilja mot krig, som på alla sätt är en vedervärdig företeelse.

Problemet är bara att så länge det finns onda människor som startar krig så kommer även de goda människorna tvingas strida. Med Edmund Burkes ord så är allt som krävs för att ondskan ska segra, att goda människor inte gör något. Den svenska hållningen att vi inte ska kriga, för att det i princip är fel, innebär således att vi kräver att andra krigar i vårt ställe medan vi ser på och sedan skördar frukterna av den fred som andra skapar. Det är knappast en praktiskt eller moraliskt hållbar inställning.

Genom Wiseman’s Wisdoms stötte jag på några påminnelser om den svenska insatsen i Bosnien i början av 90-talet, som förklarar exakt vad det är frågan om, även i Afghanistan. Det handlar om att goda människor ibland måste ta till vapen, även i främmande land, för att skydda oskyldiga och hindra förövare.

Även om den politiska styrningen av svenska insatser ofta är ängslig så visar det sig gång på gång att svenska soldater inte viker undan när de ställs inför beväpnat patrask som är ute efter att begå övergrepp. Läs gärna Morgonsurs vittnesmål om hur stöddiga krigsförbrytare, som just hade utfört en vanvettig massaker på oskydliga civila, gång på gång vek undan för en liten svensk styrka besatt av en obändlig vilja att rädda de få överlevande.

Chefen för den svenska insatsen i Bosnien, den smått legendariske Ulf Henricsson, har skrivit att ”[k]rigshistorien lär oss att en på pappret underlägsen motståndare ofta segrar om han har en överlägsen moral och etik samt stark motivation.”

Det är just därför som svenskar behövs som deltagare i militära insatser utomlands, inte bara som åskådare.

SvD : SvD : DN : DN : DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: