Mysteriet Arctic Sea består

Arctic Sea 2

Även om kapningen av Arctic Sea nu är avslutad så innebär det inte att de frågor som väcktes under incidenten har fått något svar.

Att under nattetid kapa ett fartyg med gummibåtar i Östersjön är inget enkelt företag. Det är heller ingen slump att kaparna, med hemvist på andra sidan Östersjön, valde ett fartyg med rysk besättning. Enligt uppgift sökte de målmedvetet igenom fartyget.

Även från ryskt håll hörs det misstankar, bland annat från chefredaktören för sjöfartstidningen Sovfracht och från oppositionella media. Den mest anförda förklaringen är att fartyget byggdes om för att ta en mycket speciell last i Kaliningrad och att det är den lasten som är orsaken till kapningen.

Det finns till och med de som ifrågasätter om kapningen var äkta eller om hela incidenten var iscensatt. Kaparna bör ju princip ha varit kollektivt sinnessjuka för att kapa ett ryskt fartyg samtidigt som ryska marinen samlar fartyg i området för en välpublicerad militärövning.

För egen del tror jag dock mest på spåret om en ”särskild last” som gjorde det nödvändigt för den ryska militären att få fatt i fartyget innan något hände med lasten.

Hursomhelst så visar hela incidenten, som sammanfaller med påbörjandet av den ryska gasledningen Nord Stream och ryska landstigningsövningar i Östersjön, att Sverige inte längre har råd att lämna den västra delen av Östersjön obevakad.

Historien visar att stormakter som målmedvetet rustar upp sin militärmakt sannolikt kommer att använda den.

Annonser

2 Responses to Mysteriet Arctic Sea består

 1. Torkel skriver:

  Instämmer helt och fullt i slutsatsen att att Östersjön återigen börjar bli ett ofredens hav. Nord Streams gasledning och allmän rysk revanschlusta skapar ett spänningsfält i Östersjön som inte haft sin like sedan kalla kriget vid mitten av 1980-talet.

  Just därför är det extra oroande att FM i sin iver att till varje pris efterkomma den politiska viljan att spara på kostnader för det militära försvaret nu i rask takt vill lägga ner FM sjöinfo- och strilcentraler i skyddade berganläggningar och ersätta dem med en enda ovanjordsanläggning i kontorsmiljö i Enköping. Konsekvenserna av detta har redan börjat materialiseras: kompetent militär personal vid dagens ledningscentraler har börjat söka sig civila arbeten hellre än att tvångsomflyttas till ”Sveriges närmaste stad”. Med dem försvinner också årtionden av ackumulerad kunskap och kompetens om hur man hanterar svåra situationer under, på och i luften över internationellt vatten i Östersjön.

  Att ersätta alla den personal som nu har aviserat att de avser lämna FM kommer att ta 10-15 år. Under den tiden ligger vårt lands närområde vidöppet för offensiva operationer av främmande makter som vill stärka sitt politiska inflytande i vårt lands intresseområde. Den första incidenten i nutid har redan inträffat: Kapningen av Artic Sea. Vad som kommer härnäst vet ingen. Men under kalla kriget hände en mångfald allvarliga händelser i vårt absoluta närområde, några ytterst farliga för vår nationella säkerhet. Ett av många typexempel är naturligtvis den grundstötta ubåten i Karlskrona skärgård, U 137.

  Ska allt detta behöva upprepas igen bara för att några NBF-anstrukna särfrågeföreträdare i FM, FMV och försvarsindustrin har lyckats lägga beslag på alla anslagsmedel för vidmakthållande och utveckling FM taktiska och stridstekniska ledningssystem?

  Hur mycket får det kosta svenska folket att låta en falang otidsenliga NBF-ivrare fortsätta sin lekstugeverksamhet i Enköping; vår nationella suveränitet? Enligt min uppfattning ska vi först försvara Sverige i och över vårt land, i den mån det finns resurser över, eller som kan meranvändas, ska vi försvara Sveriges och det internationella samfundets intressen på andra sidan jordklotet.

 2. andersonchris skriver:

  Det är riktigt. Förmodligen resonerar de flesta svenskar precis som du, utom en liten grupp, som olyckligtvis bestämmer utvecklingen. Ja, eller avvecklingen, då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: