Försvarsmakten i opinionsduell

r9kd8k

Expressen och Försvarsmakten bedriver en opinionsduell om den svenska insatsen i Afghanistan.

För en utomstående betraktare framstår bägge sidor som ungefär lika goda kålsupare. Det må vara hänt att Expressen kryddar sina artiklar med överdrifter och förenklingar. Å andra sidan har insatsen under en lång tid varit underdimensionerad och Försvarsmaktens rapportering lite väl idealiserande om den goda jämställdhetssoldaten som inte krigar.

Försvarsmakten gör nu stort nummer av att materielförstärkningarna kommer just nu när de behövs som mest. Det är en lite förskönad bild av ett förhållande som mest beror på tur. Försvarsmakten var länge mycket tveksam till att skicka bepansrade fordon till Afghanistan eftersom man inte vill gå över till ett ”tyngre koncept”.

Det var nog framför allt Svenska Dagbladets artikelserie om det dåliga skyddet för svenskarna som fick försvarsministern att ge grönt ljus åt CV90 och Galten i Afghanistan förra hösten. Försvarsmakten tvekade dock och fick iväg den första utrustningen ett halvår senare, d.v.s. sent i våras.

Av ren tur slumpade det sig så att när talibanerna trappade upp hotet mot den svenska insatsen så fanns både pansarbilar och stridsfordon på plats tillsammans med skickliga soldater från Nordic Battlegroup 2008. Därmed kunde man möta hotet på ett effektivt sätt utan svenska förluster. Försvarsmakten ska naturligtvis ha en stor eloge för detta eftersom den utbildat personalen och skickat fordonen till Afghanistan.

Däremot är det nog ganska klart att utan en mycket omfattande mediabevakning så skulle soldaterna troligen fortfarande bara haft Landcruisers idag. Då hade vi utan tvivel haft svenska dödsfall efter den senaste tidens attacker.

Således anser jag att mediebevakningen, bra som dålig, har gjort både soldaterna på plats och Försvarsmakten en stor  tjänst.

SvD : SvD : DN : DN

Annonser

One Response to Försvarsmakten i opinionsduell

  1. Chefsingenjören skriver:

    Helt rätt. Det är inte alltid innehållet i tidningarnas artiklar som är det väsentliga. Det räcker med att ämnet belyses. Jag tror att kommentarerna som folk skickar in på artiklar i tidningarna är minst lika viktiga som artikeln i sig själv för att skapa en opinion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: