Obama i sjukdebatten

obama

Barrack Obama är nu hårt ansatt på grund av sin föreslagna sjukvårdsreform.

Även om kritiken för det mesta är lögnaktig och hysterisk, så visar den på ett par svagheter i Obamas handhavande av frågan.

Förslaget kommer vid fel tidpunkt. Obamas opinionssiffror är på nedgång och debatten är fortfarande hård om hans tidigare åtgärder, som krispaketen, hållningen till Ryssland och upptrappningen i Afghanistan.

Förslaget är säkert bra men för svårtillgängligt. Det omfattande lagförslaget på tusentals sidor är omöjligt för gemene man att ta till sig. Därigenom skapas utrymme för falsk ryktesspridnig och panik, exempelvis beträffande de ”dödsjälpsnämnder” som Fox och Sarah Palin har hittat på.

Barack Obama borde ha tagit tid på sig att utforma ett tydligt och lättbegripligt förslag som lanseras efter att han har haft en annan politisk framgång, utrikes eller inrikes. Han borde också ha fört en närmare dialog med sjukförsäkringsbolagen, som nu ser sig som förlorare och underblåser misstron mot förslaget.

Egentligen är det fascinerande att alla amerikaner verkar vara överens om att sjukförsäkringssystemet är djupt bristfälligt och måste ändras – ända tills någon försöker ändra det, då slår alla bakut.

Bill Clintons misslyckade försök att reformera den amerikanska sjukvården ses idag som den händelse som för alltid gjorde honom till en svag president. Ny tycker jag visserligen att Clinton var bättre och starkare än belackarna gör gällande, men det är naturligtvis viktigt för Obama att undvika den associationen.

Obama kommer att behöva använda all den skicklighet och fingertoppskänsla som han visade under valkampanjen för att vända detta besvärliga läge. Can he do it?

Obama angriper försäkringsbolag (SvD)

Hatstämning vid debatt om USAs sjukvård (DN)

Glenn Beck’s Operation (Daily Show with Jon Stewart)


Annonser

6 Responses to Obama i sjukdebatten

 1. Örjan Larsson skriver:

  En sak är knepig, vilka är de som hårt protesterar mot hans reform? Skickar försärkingsbolagen ut sitt folk, eller är det folk som älskar att vara så bittra på saker och ting att de måste klaga på att man äntligen försöker få till ett vettigt sjukvårdssystem?

  Obama har ju helt rätt, det är enbart försäkringsbolagen som vinner på det hela. Inte ens de som privat äger sjukhus eller sjukvård tjänar ju på att det är som det är.

 2. andersonchris skriver:

  Förklaringen heter Fox News, där news ska stå inom citattecken.

  Fox ”News”

  Kolla länken till Jon Stewart. Det är visserligen ett satirprogram, men inslaget om Glenn Beck, ankare vid Fox ”News” är helt korrekt.

  http://www.thedailyshow.com/watch/thu-august-13-2009/glenn-beck-s-operation

 3. Jonas skriver:

  Finns propagande på båda sidor. Många är kloka nog att se igenom detta och det finns även vettiga invändningar mot Obamas planer. Den europeiska mediabilden av att demokrater är upplysta och republikaner lurade är tragiskt skev.

  Obama har misslyckats med att förankra sina planer hos republikanerna, vilket varit hans tanke. Han ville få stöd från ”alla”. De republikanska kongressledamöterna är inte lurade av Fox News…

 4. andersonchris skriver:

  Inte lurade, kanske. Men tvingade att följa den opinion som skapas av Fox News för att inte tappa förankringen bland republikanska väljare.

  Jag har inget emot konservativa åsikter i sig. Däremot har jag mycket starka invändningar mot lögn, fördomar och skrämselpropaganda. Eftersom mycket av rapporteringen på Fox News styrs av dessa faktorer blir den politiska debatten i stort sett lamslagen då ena sidan överger sakargumenten.

  Att Obamas sjukvårdsplan skulle vara perfekt betvivlar jag starkt. Däremot anser jag det vara till stor förtjänst för det amerikanska samhället att få till en reform som sprider vården jämnare över befolkningen. Naturligtvis kommer det att finnas brister med Obamas plan men bristerna kommer säkerligen vara mindre än idag och lättare att rätta till.

 5. Jonas skriver:

  Grova förenklingar. Vår europeiska debatt utgår från att vi är bättre än jänkarna och att de inte förstår.

  Sanningen är att vi inte förstår hur de tänker och därför söker konstiga förklaringar, som att Fox News lurar allmänhet från att veta vad som är bäst för dem själva.

  Media gör inte ett särskilt bra jobb att skildra nyanserna i debatten.

 6. andersonchris skriver:

  Tack, jag förstår alldeles utmärkt 😉

  Problemet är att många inser att det är något fel med sjukförsäkringssystemet i USA men att det är mycket svårt att rå på de särintressen som lever gott på ett system som bekostar onödiga behandlingar åt dem som inte behöver dem men undanhåller vård från stora grupper av verkligt behövande.

  Behovet av sjukvårdsreform var även en av stöttepelarna i Obamas valkampanj, och det var knappast någon som påstod att det befintliga systemet var bra.

  Amerikanerna har en påtagligt kortare medellivslängd än västeuropéerna. En av orsakerna är med all sannolikhet avsaknaden av kvalificerad sjukvård för stora befolkningsgrupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: