Större talibanhot?

r9kd8k

Samtidigt som försvarsministern Sten Tolgfors presenterade regeringens plan för införande av kontraktsförsvar, passade han på att nämna att han är beredd att förstärka insatsen i Afghanistan om Försvarsmakten bara säger till att det behövs.

Det är viktigt. I samband med att NATO inledde storoffenstiven i södra Afghanistan, och Pakistan gick till offensiv mot Talibanerna i Peshawar, så skrev jag att det fanns en risk för att talibanproblemet skulle flyttas norrut till det område som Sverige ansvarar för. Så har nu skett i viss omfattning, vilket ledde till sommarens strider för den svenska insatsen.

Talibanerna är inga främlingar i det svenska området heller. Några av de värsta övergreppen under talibanernas maktövertagande utspelade sig i och omkring Mazar-i-Sharif.

Den svenska insatsen tillhör de minsta i Afghanistan. Dessutom har den få skyttesoldater och order från regeringen att inte söka strid. Det innebär att den svenska insatsen också tillhör de militärt svagaste.

Samtidigt rapporteras om att svenska förband har deltagit i något som låter misstänkt likt en offensiv operation tillsammans med ANA. Man får anta att de motståndsmän som ”inte längre kan fortsätta med sina aktiviteter i det aktuella området” inte lade av efter verbal övertalning.

Efter avtal med Ryssland läggs underhållsrutterna om så att transporter av förnödenheter nu går från norr, genom det svenska området. Sammantaget innebär detta en inte obetydlig risk för att den militära kartan ritas om i Afghanistan. Det svenska ansvarsområdet kan i praktiken bli talibanernas sista tillflyktsort, där sista striden om Afghanistan kommer att stå.

Att Sverige inte är förberett på en sådan händelseutveckling står klart. Försvarsministerns löfte om förstärkningar kan således komma att sättas på prov ganska så rejält inom den närmsta framtiden. Naturligtvis bör vi hoppas på en fredlig utveckling och att striderna mattas av istället för att trappas upp.

Men som alltid ska man hoppas på det bästa och förbereda sig på det värsta.

Striderna försvårar biståndsarbetet (DN)

Fyra av tio positiva till insats (SvD)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: